Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 procent loonstijging: hoe werkt dat precies?

In de nieuwe cao Kinderopvang is onder meer een structurele loonstijging van 3 procent afgesproken. Maar wat betekent dit precies? Hoe is dit opgebouwd? En wat zie je daarvan terug onderaan de streep? De Brancheorganisatie Kinderopvang legt dit stap voor stap uit.
3-procent-loonstijging-hoe-werkt-dat-precies
Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

Werkgeversorganisaties BK en BMK hebben in het cao-akkoord met vakbond CNV een structurele loonstijging van 3 procent afgesproken. Maar wat houdt dit precies in? De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft stap voor stap de opeenvolgende loonstijgingen uitgewerkt.

Opbouw loonstijging

Medewerkers in de kinderopvang krijgen per 1 juli 2021 een loonsverhoging van 0,5 procent. In september 2021 krijgen medewerkers nog eens een eenmalige uitkering van 0,5 procent over het afgelopen jaar. Op 1 januari 2022 stijgt de eindejaaruitkering met 1 procent, dus aan het einde van 2022 krijgen medewerkers een uitkering van 3 procent in plaats van 2 procent. Verder stijgt het loon per 1 juli 2022 met 1 procent en nog een keer per 1 september 2022 met 0,5 procent.

Loonstijging en pensioenpremie

Ook stijgt het loon per 1 januari 2022 met nog eens 0,75 procent, maar daar staat tegenover dat medewerkers ook meer pensioenpremie gaan betalen. De verhoging van de pensioenpremie komt neer op 0,75 procent van het loon. Van deze stijging van het loon en de stijging van de pensioenpremie die moet worden betaald merk je als medewerker uiteindelijk niets ‘onderaan de streep’; op je loonstrook en bankrekening. Ze vallen tegen elkaar weg. Daarom rekenen wij deze loonstijging ook niet mee en noemen wij deze ook verder niet, meldt de BK.

Samengevat

Deze stijgingen houden dus in dat het loon structureel met 3 procent stijgt over de komende anderhalf jaar (0,5 + 1 + 1 + 0,5 procent = 3 procent) én dat medewerkers in september 2021 eenmalig een extra uitkering krijgen van 0,5 procent.

Benieuwd naar alle afspraken die gemaakt zijn in het cao-akkoord? Lees hier het akkoord cao Kinderopvang 2021-2022 >>

FNV-onderhandelaar Debbie van Leiden werd ‘volkomen verrast’ door het cao-akkoord van CNV, BK en BMK. Ze beschouwt dit als ‘zeer onaangenaam’. Maar de stakingen gaan gewoon door, om te beginnen op 132 locaties bij 35 organisaties in Noord-Holland en zuidelijk Flevoland. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.