Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

240 miljoen minder kinderopvangtoeslag in 2015

Het kabinet meldt in de Voorjaarsnota 2015 nieuwe 'meevallers' in de uitgaven voor de kinderopvangtoeslag.
In de Tweede Kamer is er steeds meer steun om het budget voor kinderopvang ter verruimen.
In de Tweede Kamer is er steeds meer steun om het budget voor kinderopvang ter verruimen. - Foto: Free Images

Voor 2015 is de prognose voor de uitgaven naar beneden bijgesteld met bijna 240 miljoen euro. De neerwaartse bijstelling loopt daarna op naar ongeveer 450 miljoen in 2019. Hiermee anticipeert de overheid niet op de economische groei en stijging van het aantal banen waardoor de vraag naar kinderopvang de komende jaren juist gaat stijgen, aldus Brancheorganisatie Kinderopvang.

Er komt steeds meer steun voor de oproep om begrotingsmeevallers in de portefeuille kinderopvang in te zetten voor de kinderopvang. Lees meer >>

Dit terwijl de overheid volgens de Brancheorganisatie de afgelopen jaren systematisch de uitgaven heeft overschat en de effecten van het bezuinigingen en de crisis onderschatte: ‘De eerste cijfers van de Belastingdienst over dit jaar wijzen zelfs op een verdere daling van de vraag. Maar in de komende jaren waarin de vraag naar opvang naar verwachting lijkt te stijgen, maakt de overheid een tegenstrijdige beweging. Dit is niet de eerste keer’, vermeldt zij op haar website. In de jaren 2005-2011 waarin de sector sterk groeide, begrootte de overheid te krap. Sinds 2011 waarin de vraag afnam, ging de overheid juist te ruim begroten.

Budget voor kinderopvang behouden

In de Tweede Kamer is er steeds meer steun om het budget voor kinderopvang ter verruimen. Bij het debat over het jaarverslag 2014 van het Rijk en de ministeries, dienden Kamerleden Wouter Koolmees van D66 en Rik Grashoff van GroenLinks twee moties over kinderopvang in. De ene motie constateert dat het kabinet de afgelopen jaren steeds foutief heeft geraamd en vraagt om een second opinion op de raming. De andere motie pleit er voor om het onbenutte deel van het budget voor de toeslag voor de kinderopvang te zetten. De moties worden verder besproken in het debat van eind juni over de Voorjaarsnota.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.