Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

2 miljoen euro voor onderzoek naar kinderopvang

Het ministerie van Sociale Zaken trekt 2 miljoen euro uit voor onderzoeken naar de kwaliteit van de babyopvang, de professionalisering van pm’ers in de kinderopvang en de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen.
Programma-kinderopvang.jpg
Er is subsidie beschikbaar voor onderzoeken over de babyopvang

Alle punten vallen onder het programma Kwaliteit Kinderopvang. Het geld gaat naar ZonMw, een organisatie die vooral ervaring heeft met gezondheidsonderzoek en de inzet van wetenschappelijke kennis op de werkvloer in de zorg. Dat is ook het achterliggende effect voor de kinderopvang. Wetenschappelijke onderzoeksresultaten moeten beter vertaald  worden in de kinderopvangpraktijk. Het programma loopt van 2017 tot en met 2020.

Subsidie onderzoek

Onderzoekers die samenwerken met kinderopvangorganisaties of -locaties kunnen begin volgend jaar een aanvraag indienen voor subsidie. Er is in totaal 2 miljoen euro voor onderzoek beschikbaar. Het gaat om onderzoek dat past binnen één van de drie thema’s van het programma: de babyopvang, de professionalisering van pedagogisch medewerkers en het effect van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen. De subsidie-aanvraag zal vanaf eind januari 2017 van start gaan. Een speciale programmacommissie beoordeelt welke onderzoeksaanvragen uiteindelijk in aanmerking komen voor subsidie. Dit gebeurt in meerdere rondes.

Babygroep

De babyopvang is een belangrijk thema in het programma. Dat is niet zo gek omdat minister Asscher en de branche willen investeren in de kwaliteit van babyopvang. In het plan Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) staan maatregelen aangekondigd voor de beroepskracht-kindratio en het vaste gezichtencriterium. Ook moeten pedagogisch medewerkers op de babygroep bijgeschoold worden.

Verhoging professionaliteit

Een tweede onderzoeksthema gaat over succesvolle interventies om de professionaliteit van medewerkers in de kinderopvang te verhogen. Als derde thema wordt er gekeken naar onderzoeksopzetten die de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen kunnen aantonen. Het is de bedoeling van het ministerie van Sociale Zaken dat de onderzoeken daadwerkelijk iets bijdragen aan de kinderopvangpraktijk.

Kwalitatief onderzoek

‘Daarom vinden we het ook belangrijk dat een projectidee in een samenwerking van opleiding en kinderopvang wordt ingediend’, vertelt Patty Troost van ZonMw. Zij vertelt dat er hoge kwaliteitseisen aan de onderzoeken worden gesteld. ‘Het moet echt kwalitatief onderzoek zijn die gezamenlijk door onderzoeker/student van een universiteit of bachelor en een kinderopvang wordt ingediend. Het onderzoeksgebied kinderopvangbranche en wat het effect ervan op kleintjes is, is voor ons nog relatief onbekend. We zijn dan ook erg benieuwd wat er straks gaat binnenkomen.’ Troost hoopt dat alle drie de thema’s goed vertegenwoordigd zijn bij de aanvragen.

Procedure

Wie er plaats gaan nemen in de programmacommissie en hoe de definiteve programmatekst eruit gaat zien wordt eind januari 2017 bekend. Vanaf dan kunnen onderzoekers en kinderopvangorganisaties zich voor de subsidie aanmelden. Zij krijgen hiervoor ongeveer 7 tot 8 weken de tijd. Daarna buigt de commissie zich over alle inzendingen.

Lees meer over het programma Kwaliteit Kinderopvang op de website van ZonMw

BKK

Stichting BKK heeft ook als doel om wetenschap dichterbij de praktijk van de kinderopvang te brengen. Hiertoe organiseert BKK wetenschapscongressen en BKK-podia. Op maandag 28 november vindt het eerste BKK-podium plaats op hogeschool Windesheim in Zwolle. Afgestudeerden en opdrachtgevers praten kinderopvangondernemers en –professionals dan bij over hun laatste inzichten. Lees meer op de website van BKK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.