Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 Tips voor het voeren van een lastig gesprek met ouders

Als pm’er moet je weleens een lastig gesprek voeren met ouders. Als je slecht nieuws moet brengen bijvoorbeeld of een gevoelig onderwerp wilt aansnijden. Misschien maak je je zorgen om een kind. Of wensen van ouders kunnen niet worden gehonoreerd. Tien tips voor het voeren van zo’n gesprek.
Pixabay

1 Bouw een relatie op

Slecht nieuws brengen of een lastig onderwerp bespreken, gaat makkelijker als je al een goede band met de ouders hebt opgebouwd. Investeer daarom vanaf het begin in de relatie met de ouders en voer altijd open gesprekken. Zo krijg je een vertrouwensrelatie met de ouders: een goede basis voor moeilijke momenten.

2 Plan en bereid voor

Voer een slechtnieuwsgesprek niet even snel tussendoor, zoals bij het brengen of ophalen van het kind. Grote kans dat je de ouder dan overvalt of dat er te veel afleiding is. Plan zo’n gesprek daarom met de ouder in en bereid het gesprek goed voor.

3 Nodig uit

Ga na welke personen een zinvolle bijdrage aan het gesprek kunnen leveren en nodig die uit. Plan voldoende tijd, kies een rustige ruimte en een goed tijdstip. Schat in wat de mogelijke reacties van de ouders kunnen zijn.

4 Overleg

Overleg met je leidinggevende over de aanpak. Op die manier geef je het standpunt van de opvang weer en wordt een gesprek niet ‘persoonlijk’.

5 Ken de feiten en regels

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de feiten en eventuele regels. Bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld: ga uit van de Wet Verplichte Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Kijk voor specifieke tips voor het voeren van een gesprek bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld op www.​nji.​nl.

6 Beschrijf feiten en waarnemingen

Bouw het gesprek op. Val niet meteen met de deur in huis, maar draai ook niet om de hete brij heen. Beschrijf wat je hebt gezien en gehoord. Probeer vooraf in te schatten welke vragen ouders kunnen hebben en zorg dat je een uitleg of antwoord paraat hebt.

7 Wees neutraal

Probeer het nieuws neutraal te brengen. Geef geen waardeoordelen en gebruik de ‘ik-boodschap’.

8 Stel vragen

Gebruik oplossingsgerichte gesprekstechnieken. Je helpt ouders en kinderen dan zelf te zoeken naar mogelijke oplossingen. Vraag bijvoorbeeld naar details, naar uitzonderingen of vraag de ouders om aan te geven hoe zij een probleem ervaren op een schaal van 1 tot 10. Een voorbeeld van een oplossingsgerichte vraag: ‘U geeft aan dat Sam thuis wel goed eet. Hoe komt het denkt u dat hij thuis wel wil eten en bij ons niet?’ Vraag de ouder naar zijn mening en visie. Luister, vat samen en vraag door.

9 Blijf kalm bij verschil van mening

Bespreek een eventueel verschil van mening. Misschien herkent de ouder een probleem niet, of blijven jullie het oneens. Geef dan aan dat je het met een leidinggevende of andere betrokken functionaris wilt bespreken. Vraag of ouders hiermee akkoord zijn.

10 Vat samen en evalueer

Vat het gesprek samen en herhaal afspraken. Maak een vervolgafspraak om te evalueren.

Bronnen: FCB Kinderopvang (www.​kinderopvangwerk​t.​nl), Nederlands Jeugdinstituut (www.​nji.​nl)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.