Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 tips voor duurzame kinderopvang

Het onderwerp duurzaamheid leeft nog (te) weinig in de kinderopvang. Dat is jammer, want er valt soms met simpele middelen veel te besparen. En grote opvangorganisaties zijn zelfs verplicht zich in te zetten voor duurzaamheid. Daarom hier tien tips voor duurzame kinderopvang.
duurzame-kinderopvang
Duurzame bedrijfsvoering bespaart geld

Kinderopvangorganisaties beperken zich nu vaak tot groene maatregelen die het goed doen als marketinginstrument, zoals de aanleg van natuurtuinen of biologisch eten. Duurzame energieopwekking en andere minder zichtbare ingrepen zijn minder populair. Logisch, omdat het soms om een flinke investering gaat, maar een duurzame bedrijfsvoering bespaart juist ook geld. En dat maakt het voor opvangorganisaties toch aantrekkelijk. Want als je financiële voordelen hebt, kun je je prijzen verlagen.

Energieverplichtingen

Daarnaast zijn grote opvangorganisaties zelfs verplicht zich in te zetten voor duurzaamheid. Volgens de EED-richtlijn moeten organisaties met een omzet vanaf 50 miljoen euro of minimaal 250 fte een energie-audit laten uitvoeren en de uitkomsten in praktijk brengen. Ook moeten sommige organisaties voldoen aan criteria vanwege de Wet milieubeheer en het Omgevingsbesluit.

Duurzaamheidstips

  • Zamel luiers apart in en recycle ze; scheid ook de rest van het afval.
  • Plaats filters in kranen voor zuinig watergebruik.
  • Wek eigen duurzame energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen.
  • Plaats ledverlichting, dubbel glas HR++, spouwmuurisolatie en betere, energiezuinige ventilatie.
  • Isoleer radiatoren.
  • Vervang alle cv-ketels door hoogrendementsketels.
  • Koop biologisch eten en drinken.
  • Gebruik verpakkingsmateriaal of ander restmateriaal om te spelen en te knutselen.
  • Leer jezelf energiebesparend gedrag aan: sluit altijd deuren en ramen, doe het licht uit, print dubbelzijdig, enzovoorts.
  • Vraag subsidie aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of je provincie of gemeente.

Kijk op www.degroenegiraf.nl voor meer tips en tops op het gebied van groene kinderopvang. Er is ook een duurzaamheidschecklist, waarmee opvanglocaties hun duurzaamheid in kaart kunnen brengen.

Kinderopvangorganisaties realiseren zich vaak niet dat overheidssubsidie voor duurzame energie ook voor hen bestemd is. Dit jaar is er 70 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van onder andere zonneboilers en warmtepompen. Lees meer  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.