Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 Tips om op de juiste manier te tillen

In de kinderopvang til je soms wat af. Denk aan de baby’s en peuters zelf, maar ook aan dozen met luiers of speelgoed, zoals trapfietsjes en stepjes. Hoe kun je goed tillen, zonder last te krijgen van je rug, nek of schouders? In de Arbocatalogus Kinderopvang van FCB vind je tips.
iStock

1 Iets kleins tillen

Moet je iets kleins tillen en kun je het tussen je knieën door omhoog bewegen? Til dan dicht bij je lichaam en tussen je knieën door. Probeer je rug gestrekt te houden. Kun je je knieën niet kwijt omdat er iets in de weg staat? Zet dan je benen iets uit elkaar, buig je knieën en til de last omhoog. Hou ook nu je rug recht.

2 Iets groots tillen

Is de last groot? Bijvoorbeeld een doos met luiers? Dan kun je hem alleen voor je knieën langs tillen. Ga dan niet door je knieën, buig voorover en til de doos zo dicht mogelijk langs je lichaam omhoog.

3 Rustig tillen

Til niet snel of explosief, maar zet de beweging rustig in gang.

4 Samen tillen

Moet je iets zwaars tillen? Kijk dan of er een collega in de buurt is die even kan helpen.

5 Met twee handen tillen

Til zwaardere dingen als het kan altijd met twee handen. Dan verdeel je het gewicht.

6 Symmetrisch tillen

Moet je draaien tijdens het tillen? Draai je lichaam niet door je rug te draaien, maar door je voeten te verplaatsen. Til altijd met een zo symmetrisch mogelijke romp.

7 Weten wat je tilt

Je rug wordt minder belast als je van tevoren weet hoe zwaar de last ongeveer is. Je lichaam kan zich dan beter voorbereiden.

8 Fit tillen

Zorg dat je fit bent: in een goede conditie en met sterke been-, buik- en rugspieren. Vooral tillen met gebogen knieën kost veel energie.

9 Niet onnodig tillen en bukken

Moet je kinderen vaak optillen voor het raam bij het uitzwaaien? Zorg dan bijvoorbeeld voor opstapjes bij de ramen, waar de kinderen zelf op kunnen klimmen. En doe dingen zittend als dat kan. Afscheid nemen of troosten hoef je bijvoorbeeld niet staand te doen. Al dat bukken is al snel erg belastend. Geef het kind een hand en neem het mee naar een bank of stoel, ga zitten en laat het kind op je schoot klimmen.

10 Indelen en markeren

Voorkom dat je kleine kinderen steeds moet verplaatsen, bijvoorbeeld omdat anderen erlangs willen. Bespreek met je collega’s de indeling van de ruimte en markeer de plaats voor de baby’s met stippen of lijnen.


DE COMPLETE ARBOCATALOGUS KINDEROPVANG VIND JE OP WWW.​KINDEROPVANG-WERKT.​NL/​ARBOCATALOGUS-KINDEROPVANG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.