Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaar uitstel voor IKK-maatregel babyopvang

Kinderopvangcentra hoeven pas per 1 januari 2019 te voldoen aan de nieuwe bkr-eisen voor de babygroepen. Ook komt er in 2018 een onderzoek naar de effecten van de nieuwe bkr. Dat heeft desmissionair minister Asscher besloten.
asscher-ikk-babyopvang-ANP.jpg
De opvangcentra hoeven hierdoor nog niet vanaf 1 januari 2018 meer leidsters voor de baby-opvang te hebben. - Foto: ANP Foto

Asscher wil kinderopvangcentra ’voldoende tijd geven om alle kwaliteitsverhogende maatregelen in te voeren en hun bedrijfsvoering daarop aan te passen’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De opvangcentra hoeven hierdoor nog niet vanaf 1 januari 2018 meer leidsters voor de baby-opvang te hebben. Vanaf 1 januari 2019 moet er wel één leidster per drie baby’s zijn. Nu zijn dat er nog vier.

Maximum uurprijs

De verhoging van de maximum uurprijs van de dagopvang wordt ook een jaar uitgesteld. Asscher wil in 2018 onderzoek laten doen naar de verwachte effecten op de kinderopvangorganisaties zodat er nog aanvullende (budgettaire) maatregelen genomen kunnen worden voor de nieuwe bkr voor babygroepen ingaat. Asscher heeft hiertoe besloten door de vele ongeruste geluiden uit de sector over de haalbaarheid en kosten van de nieuwe maatregelen.  

Bso

De versoepeling van de beroepskrachtkindratio bij de buitenschoolse opvang (bso) van 1 op 10 naar 1 op 12 zal wel ingaan per 1 januari 2018. De maximum uurprijs voor de bso zal echter in twee stappen worden verlaagd: een eerste stap per 1 januari 2018 en een tweede stap per 1 januari 2019. Hierdoor krijgen ondernemers meer tijd en ruimte voor een geleidelijke verwerking van de aanpassingen in de samenstelling van hun groepen en daarmee samenhangende personeels- en bedrijfsbeleid, schrijft Asscher. 

Andere eisen per 2018

Veel andere maatregelen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen, gaan wel op 1 januari 2018 in. Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Baby’s krijgen te maken met twee vaste gezichten in plaats van nu nog drie. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft wel betrokken want ze blijft eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.