Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zweedse kinderopvang is geen utopie’

De Zweedse kinderopvang is geen droom, volgens de Zweedse socioloog Jonas Himmelstrand in een artikel in de Engelse krant The Daily Mail. Het vooruitstrevende model dat bijna alle kinderen (92 procent) tussen de achttien maanden en vijf jaar fulltime naar het kinderdagverblijf gaan, werpt vooral negatieve vruchten af, ziet Himmelstrand. 'Tieners kampen met grote sociale problemen en gevoelens van stress'.
'Zweedse kinderopvang is geen utopie'
Foto: ANP Photo

Volgens de controversiële socioloog horen kinderen jonger dan drie jaar niet thuis op de kinderopvang. Zij lopen hierdoor namelijk belangrijk contact met hun ouders mis. Ouders zouden de grip op hun kinderen missen en daardoor niet in staat zijn om grenzen te stellen.

Sociale problemen
Himmelstrand, inmiddels vertrokken uit Zweden, ziet dat Zweedse tieners die vroeger dagelijks naar de kinderopvang gingen, nu kampen met ernstige sociale problemen. ‘Zij doen het slecht op school, zijn onhandelbaar en gevaarlijk gehecht aan hun leeftijdsgenoten’ aldus Himmelstrand. Hij verwijst naar een onderzoek van Organisation for Economic Co-operation and Development waaruit blijkt dat Zweedse scholen het slechtst scoren op, onder andere, discipline.


Voorbeeld

Himmelstrand vindt dat Zweden familie, ouderschap en moederschap niet erkent. Liever ziet het land dat kinderen worden opgevoed door de overheid. Zweden wordt vaak juist als voorbeeld genoemd door kinderopvang en politiek in andere Europese landen. Het uitgebreide systeem bestaat al sinds 1975. Ouders krijgen, nadat hun kinderen ruim een jaar oud zijn, het recht op vijf dagen kinderopvang voor hun kinderen per week. Zo hebben zij hun handen vrij om (fulltime) actief te zijn op de arbeidsmarkt.
Keuzevrijheid
Himmelstrand adviseert andere landen om hun mening over Zweden te herzien. Juist omdat ouders geen keuzevrijheid hebben om zelf voor hun kinderen te zorgen.

Bekijk een interview met Jonas Himmelstrand via Youtube

Bekijk hier het artikel in The Daily Mail

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.