Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zweden investeert extra in kinderopvang

Zweden

Zweden, voor veel mensen een voorbeeld als het om kinderopvang gaat, trekt de komende drie jaar ruim 12 miljoen euro extra uit om kinderopvang buiten de reguliere werkuren mogelijk te maken. Dit maakte de minister voor Seksegelijkheid maandag bekend. ‘We willen het gemakkelijk maken om werk en gezinsleven te combineren’ staat in de Volkskrant.

Zweden zag de economie in het tweeede kwartaal met 2,2 procent groeien. Kinderopvang wordt in Zweden zwaar gesubsidieerd. Wie zijn kind fulltime naar het kinderdagverblijf brengt, betaalt 400 euro. In Nederland hangt af van het inkomen hoeveel meer ouders betalen, maar gemiddeld gezien is dit drie keer meer.

Alleenstaande ouders
De extra investering is bedoeld voor Zweedse ouders die op onregelmatige tijdstippen werken, zoals verplegend personeel. Nu maken 4500 kinderen gebruik van opvang buiten de reguliere uren. De minister wil dat dit er meer worden om zo vooral alleenstaande ouders tegemoet te komen.

Open van 05.00 – 23.00 uur
In 160 van de 290 Zweedse gemeenten kan nu al kinderopvang plaatsvinden in de avond, nacht of in het weekend. Straks zullen nog veel meer kinderopvanglocaties hun deuren tussen vijf uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds open moeten houden. Als er vraag is, dan moet de opvang ook ’s nachts open zijn. In een kleine gemeenten moeten ouders de mogelijkheid krijgen om een oppas aan huis te krijgen op onregelmatige tijdstippen.

Bron: De Volkskrant
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.