Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwangere pm’er mag kinderen van 0-4 blijven opvangen

Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het protocol kinderen. Een van de wijzigingen betreft zwangere medewerkers. Zwangere pm'ers en gastouders mogen ook na 28 weken zwangerschap 0- tot 4-jarigen blijven opvangen, zonder anderhalve meter afstand.

Voorheen vermeldde het protocol dat zwangere kinderopvangmedewerkers en gastouders vanaf het laatste trimester (vanaf week 28) alleen werkzaamheden uit mogen voeren waarbij het lukt om 1,5 meter afstand van anderen (zowel kinderen als volwassenen) te houden.

In de nieuwste versie van het protocol kinderopvang (13 november) staat:

Personeelsleden/gastouders die zwanger zijn en kinderen opvangen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar, voeren vanaf het laatste trimester (vanaf week 28) alleen werkzaamheden uit waarbij het lukt om 1,5 meter afstand van anderen (zowel kinderen (4 tot 13 jaar) als volwassenen) te houden. De werknemer/gastouder gaat hierover in overleg met de bedrijfsarts/behandelaar.

Deze preventieve maatregel geldt niet meer voor zwangere werknemers die kinderen opvangen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, binnen de 1,5 meter.

Het RIVM is tot de conclusie gekomen dat op dit moment er geen aanwijzingen zijn dat kinderen van 0 tot 4 jaar een belangrijke rol spelen in de besmetting, melden branchepartijen BK en BMK. Het contact met deze kinderen, ook binnen 1,5 meter vormt een zeer beperkt risico. De preventieve regel om na de 28e week niet op de groep te werken, blijft wel gelden voor de kinderen van 4 tot 13 jaar als de pm’er of gastouder daarbij geen 1,5 meter afstand kunt houden van de kinderen.

Daarnaast zijn er ook thuisblijfregels opgesteld voor personen die in bijzondere omstandigheden (o.a. op advies van de GGD bij een bron en contact onderzoek) zich zonder klachten laten testen.

Download hier het nieuwe protocol met geelarcering van de wijzigingen >>

Let op: het protocol kinderopvang wordt regelmatig geüpdatet. Dit artikel kan verouderd zijn. Bekijk de laatste updates op de website van de Rijksoverheid, veranderingenkinderopvang.nl >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.