Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonnetjesweek steeds meer omarmd

Zonbescherming hoort bij de dagelijkse zorg voor kinderen. Daarom worden kinderen en hun ouders tijdens de Zonnetjesweek van het Huidfonds bij kinderopvanglocaties in heel Nederland voorgelicht over zonbescherming. De Zonnetjesweek is nu een door RIVM erkende interventie.

Het Huidfonds vraagt jaarlijks in de kinderopvang aandacht voor zonbescherming voor het jonge kind tijdens de Zonnetjesweek. Niet alleen professionals krijgen informatie over goede zonbescherming, ook kinderen leren op speelse wijze over de zon en zonbescherming.

Activiteiten

De derde editie wordt gehouden van 25 tot en met 29 mei 2020. In deze week worden allerlei activiteiten gehouden, die kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders op een positieve manier voorlichten over zonbescherming. Hiervoor ontwikkelde het Huidfonds onder meer het insmeerliedje ‘In de zonneschijn’, insmeerspelletjes en posters. Ook worden er dit jaar nieuwe materialen toegevoegd.

In twee jaar tijd groeide de Zonnetjesweek uit tot een preventieweek waar in 2019 ruim 1.600 kinderopvanglocaties, peuterspeelzalen en gastouders aan meededen.

‘Belangrijk initiatief’

Lucie Viet, adviseur Gezond Leven bij het RIVM: ‘De Zonnetjesweek is de eerste erkende interventie op het gebied van zonbescherming, we zijn erg blij met dit belangrijke initiatief van het Huidfonds.’ De Zonnetjesweek kan door de erkenning van het RIVM een bijdrage leveren aan het werken aan Gezonde Kinderopvang.

Alle kinderen voorlichten

Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder Huidfonds: ‘We hopen in de toekomst alle ouders en kinderen bij kinderopvanglocaties in Nederland te kunnen voorlichten over de zon en zonbescherming. Onze droom is een huidkankervrije generatie te zien opgroeien.’

Bescherming essentieel

Waarom is goede zonbescherming bij jonge kinderen essentieel? ‘Zonschade die je in je jeugd opdoet, uit zich pas op latere leeftijd’, legt Jantine uit. ‘Als je valt heb je een kapotte knie. We zorgen ervoor dat kinderen niet vallen, omdat ze daar meteen last van hebben. De voordelen van goede zonbescherming zijn pas later zichtbaar, maar hoort bij de zorg van nu.’ Lees het interview met Jantine van ’t Klooster >>

Aanmelden

Meedoen aan de Zonnetjesweek? Vul het aanmeldformulier in en ontvang binnenkort de benodigde voorbereidingsmaterialen. Lees meer over de Zonnetjesweek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.