Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1899 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Gent: koploper inclusie

Als het gaat om de inclusie van kwetsbare kinderen en gezinnen, staat Gent op grote hoogte. Deze stad slaagt er als geen andere in om maatschappelijk kwetsbare ouders en kinderen te bereiken, en binnen kindercentra te krijgen. Hoe doen ze dat?
Financiën en bedrijfsvoering

Column – Een warme overdracht

De vraag wie kinderopvang organiseert is iets wat de gemiddelde ouder niet echt bezighoudt. Wel zijn veel Nederlandse ouders gevoelig voor termen als 'Schooltje spelen met kinderen'. De druk op jonge kinderen door het afnemen van Cito-toetsen bij 3-jarigen of het proberen op veel te jonge leeftijd cognitieve vaardigheden bij te brengen, is iets wat veel ouders zorgen baart.

Magda Heijtel: ‘Dit is een rol die bij me past’

Handen en voeten geven aan een duidelijke visie en bovenop overheidsbeleid zitten, dat is de focus van de nieuwe directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang, Magda Heijtel. 'Ik hou van resultaten: praten moet iets opleveren.'

SKSG vernieuwt

SKSG mag dan met 115 jaar een van de oudste kinderopvangorganisaties in ons land zijn, ze loopt zeker niet achteraan als het gaat om vernieuwing. Bij de Groningse organisatie krijgen kinderen een gezonde leefstijl aangeleerd en ook het personeel doet mee. Directeur Enno van der Werff (49) zet zichzelf, zijn medewerkers en gasten op kantoorfietsen. En bitterballen zijn er niet bij op een werkborrel.

Filmpjes kijken door een economische bril

Is er een spanningsveld tussen de pedagogische en de econo- mische waarde van kinderopvang? Janneke Plantenga liet tijdens een masterclass van Stichting BKK aan de hand van filmfragmenten zien wat de economische waarde van kinderopvang is.
Financiën en bedrijfsvoering

Steeds meer fusies en overnames

De laatste maanden zijn er opvallend veel fusies en overnames in de kinderopvang. Groei is niet alleen aantrekkelijk vanwege de eisen van de Wet IKK, maar ook omdat scholen erom vragen. En dan is er nog de financiële onzekerheid. 'De laatste crisis heeft me aan het denken gezet.'
Arbeidsvoorwaarden

‘Als groep kan je een vuist maken’

Waarom zou je lid worden van een beroepsvereniging? Marjolijn van Duijn (31) is peuterleidster bij een kinderdagverblijf in Woerden. Ze overweegt om zich aan te sluiten bij PPINK, maar vraagt zich af wat zo’n lidmaatschap haar in de praktijk oplevert. Ze praat erover met André Smit. Hij is als jeugdbeschermer lid van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), een platform dat al vele decennia de stem laat horen van sociaal werkers.

Column – Het gaat om het spel…

‘Onze groepsruimte oogt wat kaal. Het wordt tijd voor nieuwe knutsels aan de muren. Zo maken we het een ruimte van ons allemaal. Als we nu eens starten met allemaal een mooie kleurige vlinder te maken die we als een soort van zwerm over de muur verspreiden?’ Zo mijmer ik wat voor me uit. Tot zover mijn goede bedoelingen.
Ontwikkeling van kinderen

Hoe stimuleer je de sociaal-emotionele ontwikkeling?

Zien wat een ander nodig heeft, begrijpen wanneer je de ander verdriet doet en samen een oplossing bedenken. Dat heeft te maken met de sociaal-emotionele ontwikkeling. Als pedagogisch medewerker heb je een belangrijke rol bij het sturen van deze ontwikkeling bij jonge kinderen. Maar hoe doe je dat? Pauline Slot van de Universiteit Utrecht geeft praktijkvoorbeelden en praktische tips.
Pedagogiek

In Dialoog met de pedagoog

Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: niet alles doen wat de ouder wil.

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren