Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo houdt de GGD toezicht vanaf 11 mei

De GGD heeft een landelijke richtlijn opgesteld voor het toezicht vanaf 11 mei. De normale kwaliteitseisen blijven gelden, maar er wordt per situatie gekeken of er sprake is van overmacht.
Fotolia

De landelijke richtlijn is bestemd voor kinderopvang, gastouderbureaus, voorzieningen voor gastouderopvang en voor locaties waar noodopvang wordt geboden.

Voor reguliere opvang en noodopvang gelden de kwaliteitseisen uit de Wet Kinderopvang en onderliggende regelgeving. Maar hoewel de kwaliteitseisen onverkort gelden, is de huidige situatie van de coronacrisis nog steeds uitzonderlijk, aldus de richtlijn.

BKR en groepsgrootte

Daardoor kan het voorkomen dat een houder ondanks daartoe aantoonbaar verrichte inspanningen, niet kan voldoen aan de kwaliteitseisen uit wet- en regelgeving. GGD-GHOR Nederland adviseert de toezichthouders daarmee rekening te houden door per situatie te beoordelen of er sprake is van overmacht.

In de richtlijn wordt nader gedefinieerd wat ‘overmacht’ precies inhoudt. Ook worden er een aantal mogelijke knelpunten besproken, zoals de BKR en groepsgrootte, en hoe de toezichthouder hier mee om kan gaan. Brancheorganisaties BK en BMK zijn in gesprek met GGD-GHOR over een verduidelijking van de ruimte die kan worden geboden aan de organisaties.

Download hier de ‘Werkwijze GGD’. Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.