Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven rolgordijnen onveilig voor kinderen

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft zeven modellen van rolgordijnen, lamellen en jaloezieën van de markt gehaald. In vier gevallen zijn de koorden zo lang, dat kinderen erin verstikt kunnen raken.
Onveilige rolgordijnen.jpg
De NVWA onderzocht in totaal 23 modellen van rolgordijnen

Dit meldt de NVWA op haar website. In totaal onderzocht de NVWA 23 modellen nadat uit het buitenland berichten waren binnen gekomen over verstikking van jonge kinderen. Kinderen, vooral tot 3 jaar, raakten daarbij verstrikt in de koorden van de raambekleding.

Onderzoek Nederland

Vervolgens is de NVWA bij 23 modellen gaan onderzoeken of er een veiligheidssysteem is om verstikking te voorkomen. Het gaat hierbij alleen om modellen die worden bediend met een koord of lus. Van zeven modellen vond de NVWA dat het veiligheidssysteem te wensen overliet. Daarbij zijn drie modellen bestempeld als product met een ernstig veiligheidsrisico. Deze zijn van het type:

  • BSL Raambekleding horizontale jaloezie
  • Gamma aluminium jaloezieën uni
  • Rolgordijnwinkel.nl rolgordijn standaard

Uit de verkoop

Deze modellen zijn te bekijken op nvwa.nl. inmiddels zijn de rolgordijnen uit de verkoop gehaald. Als de rolgordijnen al aangeschaft zijn, raadt de NVWA consumenten aan om de bedieningskoorden altijd buiten het bereik van jonge kinderen te houden, bijvoorbeeld door een systeem te maken waarop overtollig koord kan worden gewikkeld.

Verkopen met waarschuwing

Van de andere vier modellen heeft de NVWA de modellen aangeduid als product met een veiligheidsrisico. Deze modellen zijn nog wel in de winkel te krijgen, maar mogen alleen verkocht worden met een waarschuwing van de verkoper. De volledige lijst rolgordijnen is in te zien op de website van de NVWA.

Het gebeurt vaker dat producten waar ook in de kinderopvang gebruik van wordt gemaakt, worden afgekeurd. Eerder dit jaar gebeurde dit met traphekjes. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.