Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zestig mensen uit kinderopvang door screening

Zestig mensen mogen niet meer in de kinderopvang werken, omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Sinds maart worden werknemers continu gescreend en zijn er bij justitie 68 meldingen over 66 mensen binnengekomen. Dat staat in een Kamerbrief verstuurd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).
Zestig mensen uit kinderopvang door screening
Foto: ANP Photo

Via een database kijkt justitie of er een verandering heeft plaatsgevonden op strafbladen van medewerkers. Dat kwam dus 66 keer voor sinds maart. De meeste strafbare feiten uit die resultaten zijn gepleegd door huisgenoten van gastouders (50). Er kwamen 5 meldingen binnen over gastouders zelf, 12 meldingen over medewerkers in de kinderopvang, bso, peuterspeelzaal en bij gastouderbureaus, 1 melding betreft een eigenaar in de kinderopvang. In de meeste gevallen gaat het om geweld (28) of zedenzaken (13).  Andere meldingen gaan over drugs (9) wapens (3) de overige 15 meldingen gaan over andere strafbare feiten.

Ontslagen

De mensen over wie dit gaat, zijn verwijderd uit de kinderopvang, zo schrijft Asscher. Tien medewerkers zijn ontslagen, bij 30 gevallen is de bemiddelingsrelatie met de gastouder stopgezet en is deze uitgeschreven uit het register (LRKP). Bij 6 gevallen vangt de gastouder niet meer thuis op en bij 13 gastouders woont de huisgenoot waarover de melding ging niet meer op het opvangadres. Eén werkgever heeft de organisatie overgedragen en in 2 gevallen is de VOG alsnog afgegeven. Zes meldingen zijn nog in behandeling.

De 55 meldingen van strafbare feiten die gastouders betreffen, gaan niet over gastouders die aangesloten zijn bij de Vereniging GastOuderBranche (VGOB). Dat blijkt uit een inventarisatie van de vereniging. Lees hier meer >>

Uitgebreide screening

Volgens Asscher draagt de continue screening bij aan een veiligere omgeving en is daarom noodzakelijk om de kwetsbare groep kinderen in de kinderopvang te beschermen. De screening wordt dan ook uitgebreid en gaat gelden voor alle mensen die werken in de kinderopvang. Ook vrijwilligers, uitzendkrachten, zelfstandigen en stagiairs worden onder de loep genomen.

 

De continue screening in de kinderopvang heeft geleid tot een massale aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in de sector. Hoe werkt de VOG-aanvraag in de praktijk en wat moet je op je kerfstok hebben om geen VOG te ontvangen voor de kinderopvang? Lees hier meer >>

1 REACTIE

  1. Ik schrik wel van het feit dat van deze meldingen het overgrote deel uit de gastouderopvang komt. Natuurlijk zijn er heel veel lieve goede gastouders maar het lijkt mij na aanleiding hiervan dat ook voor de gastouders er meer regels zullen moeten komen met name wat betreft het vier ogen principe.
    Het is toch eigenlijk van de zotte dat een kinderopvang overal Camara,s moet hebben (zelfs in de slaapkamer) en/ of dat er altijd iemand mee moet kunnen kijken/ luisteren en dat dit bij een gastouder niet hoeft, zeker nu je de resultaten leest van dit onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.