Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes kinderopvangorganisaties nemen initiatief tot kwaliteitscode

Samenwerkende Kinderopvang, Kind & Co Ludens, Humankind, gro-up, Wij zijn JONG en Partou kinderopvang komen met een kwaliteitscode die de sector heldere regels en richting geeft naar de toekomst. De bestuurders van deze organisaties, die samen circa 200.000 kinderen opvangen, hebben de code aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
kinderen spelen
Beeld: iStock

Vooruitlopend op de aangekondigde stelselwijziging kinderopvang nemen deze – zowel non-profit als commerciële – organisaties hun verantwoordelijkheid voor een blijvend kwalitatief hoogstaande kinderopvang die voor iedereen toegankelijk is.

Uitstekende doelstelling, grote uitdagingen

Het kabinet bereidt momenteel een ingrijpende herziening van het kinderopvangstelsel voor. Doordat de kinderopvang voor werkende ouders vrijwel gratis wordt, zal de vraag naar kinderopvang naar verwachting met 30 procent toenemen. Zes kinderopvangorganisaties hebben het initiatief genomen om gezamenlijk bij te dragen aan het verder professionaliseren van de kinderopvangsector, zo laten ze weten in een gezamenlijk persbericht. Volgens de initiatiefnemers heeft de aankomende stelselwijziging uitstekende doelstellingen, maar zorgt dit wel voor grote uitdagingen die vragen om verdere professionalisering en transparantie binnen de sector. Dit heeft geleid tot het ontwikkelen van de Kwaliteitscode Kinderopvang. Doel is dat de code verder wordt uitgebouwd en dat zoveel mogelijk kinderopvangorganisaties zich bij deze kwaliteitscode gaan aansluiten.

Heldere spelregels

De kinderopvangsector staat voor een verantwoordelijke publieke opgave: toegankelijke, inclusieve en kwalitatieve kinderopvang leveren, waarbij de talentontwikkeling van het kind centraal staat. De vorming in de eerste levensjaren is immers essentieel voor de latere ontwikkeling. De code heeft hiervoor heldere spelregels: investeren in hoge kwaliteit, doelmatig besteden van kinderopvanggeld en aanscherpen van de bedrijfsvoering voor alle organisaties. De rode draad is hierbij transparantie.

Zo borgt de kwaliteitscode dat er op een verantwoorde manier wordt bestuurd en dat er publiekelijk inzicht wordt gegeven in welke keuzes organisaties daarin maken. Uiteraard moeten de spelregels aansluiten bij de stelselwijziging en de bestaande wet- en regelgeving en sturing geven voor de langere termijn. Van een sterke en professionele kinderopvangsector, hebben kinderen, ouders, medewerkers en uiteindelijk de hele samenleving profijt.

Aansluiten en meedenken

Voor de deelnemende organisaties vormt deze code de start van een langer traject. Onder de noemer ‘Samenwerkingsplatform Kwaliteitscode Kinderopvang’ zullen de initiatiefnemers door het hele land bijeenkomsten organiseren, waar alle kinderopvangorganisaties aan deel kunnen nemen. Deze bijeenkomsten worden benut om het gesprek te voeren over de code, reacties en suggesties op te halen en verschillende perspectieven en belangen te horen en bespreken. Van daaruit kan de code onder begeleiding van een onafhankelijke commissie verder worden uitgewerkt, zodat deze toepasbaar wordt voor alle werkvormen en organisatiegroottes.

Bekijk hier de gehele Kwaliteitscode Kinderopvang >>

Amsterdamse kinderopvang sluit na wantoestanden, GGD: ‘Onverantwoorde dagopvang’

Huilende kinderen die langdurig worden genegeerd, een baby die contact wil maken met andere kinderen maar in een wipstoel met de rug naar de anderen wordt neergezet en ‘ijskoude’ ruimtes: kinderdagverblijf Het Droombos is gesloten na wantoestanden. ‘Het gaat niet over de hondenopvang, maar over je grootste goed’, zegt een moeder tegen Het Parool. Lees hier het volledige bericht >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.