Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zedenzaak gaat door met huidige rechters

Zedenzaak gaat door met huidige rechters

Het proces tegen hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak gaat door met de huidige rechters. De wrakingskamer heeft woensdagochtend een verzoek tot wraking van de rechtbank afgewezen. M. en zijn advocaten wilden nieuwe rechters, omdat M. vonden dat de rechtbank het vonnis in zijn zaak al had geschreven.

Schuldvraag
De wrakingskamer oordeelt echter dat ‘de vrees voor vooringenomenheid niet objectief is gerechtvaardigd’. Volgens haar is de rechtbank  ‘op geen enkele wijze vooruitgelopen op de beoordeling van de ten laste gelegde feiten, de schuldvraag of de persoon van M.’.

Lees alle artikelen over de rechtszaak van Robert M. in ons dossier >>

Spreekrecht
De directe aanleiding voor het wrakingsverzoek van M.’s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot was dat de rechtbank spreekrecht heeft toegekend aan ouders die bij de zaak zijn betrokken. De raadslieden brachten een recente uitspraak van de Hoge Raad in stelling, waarin staat dat de rechter het spreekrecht niet mag verruimen – naar de letter van de wet hebben ouders in een zaak als de Amsterdamse zedenzaak geen spreekrecht.

Niet bindend
Volgens de wrakingskamer zijn uitspraken van de Hoge Raad leidend voor lagere rechters, maar niet per definitie bindend. Bovendien hebben de rechters van Robert M. uitvoerig gemotiveerd waarom zij vinden dat de ouders in de rechtszaal mogen spreken. Uit die motivering blijkt niet dat zij vooringenomen zijn, vindt de wrakingskamer.

Verhoor

Het proces gaat woensdagmiddag door. Dan worden M. en zijn medeverdachte en echtgenoot Richard van O. gehoord. Het gaat om een algemeen verhoor. Volgens de planning behandelt de rechtbank daarna een reeks dossiers van kinderen die door M. zouden zijn misbruikt. Dat gebeurt achter gesloten deuren.

Bron: ANP/ANP-Photo

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.