Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wintertijd speelt vooral jonge ouders parten

Wintertijd

Zet je vanaf volgende week schrap voor vermoeide dreumesjes, peuters en kleuters. Voor de meeste mensen voelt de overgang naar de wintertijd heel fijn, maar voor kinderen en ouders met kleine kinderen kan het de komende tijd pittig worden. Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan, doen dat vanaf zondag, wanneer de klok een uur achteruitgaat, waarschijnlijk om 6 uur.

Maar daar valt op in te spelen, volgens professor Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), expert op het gebied van de biologische klok en slaap. ‘Ouders kunnen vanaf ongeveer drie dagen voor het ingaan van de wintertijd hun kinderen er al op beginnen voor te bereiden door ze steeds wat later naar bed te laten gaan. Het idee is dat ze dan ’s ochtends ook steeds wat later wakker worden’, legt Meijer uit.

Oudere kinderen
Voor oudere kinderen, die al naar school gaan, komt de wintertijd juist beter uit. Meijer: ‘Die moet je vaak wakker maken als ze naar school moeten. Dat wordt nu iets makkelijker, omdat het volgens hun biologische klok een uurtje later is en ze zich dus beter uitgeslapen voelen.’ Voor volwassenen werkt dat net zo. Die mogen voor hun gevoel wat langer in bed blijven dan normaal.

Kleine kinderen
Alleen kleine kinderen hebben een echt 24-uursritme. ‘Die worden vaak standaard een stuk vroeger wakker dan hun ouders. Als ze normaal gesproken al vroeg wakker zijn, kan dat na het ingaan van de wintertijd wel erg vroeg worden.’

Bron: ANP
ANP Photo, Guido Benschop

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.