Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wetenschappers voorstander integrale kindercenra

Wetenschappers

Uit een interview met dertien wetenschappers door Child Care International blijkt dat zij unaniem pleiten voor integrale kindercentra. Dit zijn bij uitstek plekken waar alle kinderen en ouders terecht kunnen waardoor je gelijke kansen voor kinderen creëert met alle voordelen op de lange termijn van dien.

Economisch rendement
De wetenschappers wijzen op het belang om alle kinderen in de eerste vier jaar van hun leven kansen te bieden. Lisa Jordan, directeur van de Bernard van Leer Foundation (initiatiefnemer van het interview) onderstreept het advies. ‘Investeren in kinderen levert het hoogste sociale en economische rendement voor de samenleving. Willen we in 2020 e laatste generatie kinderen met een taalachterstand tot het verleden laten behoren, dan moeten we nu kwalitatief hoogwaardige opvang en educatie bieden aan 0-4 jarigen.’

Betere opleidingen
De wetenschappers, onder wie Elly Singer, Ruben Fukkink, Jeanette Doornenbal en Michiel Vandenbroeck zien voor de rest kansen in verbetering van pedagogische opleidingen, meer “on the job”-opleiden, meer toewerken naar sociale interacties met kinderen en het onderhouden van open, gelijkwardige relaties met ouders. De visie van de dertien wetenschappers op sociale inclusie en diversiteit zijn gebundeld in het boek ‘Opstap naar de samenleving‘.

Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. De intergrale kindercentra wordt enorm gepromoot en aangeprezen. ik ben het eens met: ‘Investeren in kinderen levert het hoogste sociale en economische rendement voor de samenleving. Willen we in 2020 e laatste generatie kinderen met een taalachterstand tot het verleden laten behoren, dan moeten we nu kwalitatief hoogwaardige opvang en educatie bieden aan 0-4 jarigen.’
    maar dit wil niet zeggen dat dit perse ‘intergraal’ moet )I( wat dit ook maar betekenen mag.. ‘brede scholen’) Heb ook respect en waardering voor de zelfstandige kinderdagverblijven die hun taak serieus oppakken.
    streef er niet naar om kinderen 12 jaar lang op dezelfde ‘1000M2’ te laten verblijven…
    ik vindt de berichtgeving en promotie hieromtrend éénzijdig.

  2. Lees alle reacties
  3. Wij werken nu sind januari met een aardige krimp in de kinderopvang. Toch wil ik melden dat deze krimp ook zijn voordelen heeft. Het blijkt, uitkomst van een vragenuurtje bij een werkbespreking met 20 Pmers, dat zij het prettig vinden om alleen te werken met vier a vijf kinderen. Als tweede punt werd aangegeven dat men ook beter in staat is kindgerichter te werken. Je schroom om te zingen bijv. doet er niet toe want je bent ‘alleen’ er is geen beoordelende collega erbij. Iets om over na te denken vooral voor beleidsmakers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.