Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is aangenomen door de Eerste Kamer. De WAB moet negatieve effecten van specifieke vormen van flexibele arbeid, zoals onzekerheid over werk en inkomen en afwenteling van kosten en risico’s, beperken. Daarnaast moet de WAB het aangaan van een vast contract aantrekkelijker maken voor werkgevers, zodat voor werkenden meer perspectief op zekerheid ontstaat.
Fotolia

De WAB wijzigt delen van het ontslagrecht en wetgeving op het terrein van flexibele arbeid, zoals de regels rond oproepcontracten en payrolling. Het aanbieden van een vast contract moet aantrekkelijker worden doordat de WW-premie voor vaste contracten lager wordt dan voor tijdelijke contracten.

De meeste wijzigingen van de WAB gaan in per 1 januari 2020.

Adviescommissie arbeidsmarkt

Het voorstel maakt onderdeel uit van een breder pakket van maatregelen die er gezamenlijk op zijn gericht om de balans op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat hierbij onder andere om aangekondigde maatregelen rond de positie van zelfstandigen, de verplichtingen van werkgevers in verband met arbeidsongeschiktheid en ziekte en het stimuleren van een leven lang ontwikkelen. Daarnaast stelt het kabinet een adviescommissie in om onderzoek te doen naar en advies te geven over de fundamentele vragen over de toekomst van de regulering van werk.

Lees hier meer over de wijzigingen van de WAB>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.