Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp bij opzetten eigen opleiding

Susan Schaeffer
Steeds meer organisaties beginnen een eigen opleiding met hulp van een roc, hbo of andere opleider. Om nieuw personeel te vinden, om een kwaliteitsvisie over te brengen of om in nieuwe functies te kunnen voorzien. Michiel Mollink van WerkendLeren ziet een trend ontstaan, maar vooral bij grotere opvangorganisaties. De kleinere organisaties kunnen zich dit lang niet altijd veroorloven. Daarom biedt WerkendLeren ondersteuning.
Adobe iStock

Kinderopvangorganisatie BINK zette begin dit jaar samen met een roc een BBL-opleiding op tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Aanleiding om de driejarige BBL-opleiding op te zetten, was de steeds moeilijker wordende zoektocht naar gekwalificeerd personeel. Wegens succes zal de opleiding in september van dit jaar aangevuld worden met een tweejarige BBL-opleiding op niveau 3. Deelnemers gaan ongeveer één dag per week naar school, terwijl ze daarnaast bij BINK werken. BINK werkt nauw samen met ROC Midden Nederland, dat op de eigen locatie komt lesgeven. In september gaat nu ook een interne klas van start, waarmee de huidige pm’ers kunnen doorgroeien naar niveau 4.

‘Wij maken zelf een deel van het programma’, vertelt bestuurder Monique Wittebol. ’80 procent van het programma is verplicht conform de vaste modules van de opleiding. Met de overige 20 procent sluiten we met eigen docenten aan op ons beleid.’

De Hilversumse kinderopvangorganisatie is lang niet de enige. Michiel Mollink van opleidingsorganisatie WerkendLeren ziet een trend ontstaan. ‘Volgens de prognoses van de brancheorganisaties gaan met name grote kinderopvangorganisaties steeds meer inhouse-ontwikkelprogramma’s aanbieden. Maar het is een scheef beeld, want alleen zij kunnen zich dat veroorloven.’

WerkendLeren biedt deze kleine organisaties ondersteuning, bijvoorbeeld met een opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Hiermee leiden zij pm’ers op in een maatwerk BBL-traject van anderhalf jaar, waarbij deelnemers een halve dag per week les krijgen en aanvullend praktijkervaring opdoen.

Lees meer in Nieuwe professionals uit eigen stal (alleen voor abonnees).

Auteur: Annette Wiesman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.