Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkende ouders positiever over welzijn kind

Werkende ouders zeggen vaker dan ouders die geen werk hebben dat de gezondheid van hun kinderen uitstekend is.
Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin of met obesitas hebben een lager psychosociaal welzijn.
Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin of met obesitas hebben een lager psychosociaal welzijn. - Foto: Free Images

Dat meldt CBS op basis van onderzoek onder ouders van ruim 10 duizend kinderen in samenwerking met Erasmus Medisch Centrum. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode 2001-2009. Het ging om ouders van kinderen van vier tot en met elf jaar in Nederland.

Fysieke kwaliteit van leven

Kinderen met een chronische ziekte en kinderen die onlangs een medisch specialist hebben bezocht, hebben vaker een lagere fysieke kwaliteit van leven. Ouders gaven aan dat hun kinderen beperkt zijn door hun gezondheidsproblemen. Het gaat om bijvoorbeeld activiteiten die veel inspanning kosten, zoals rennen of voetballen, maar ook fietsen of skeeleren. Ook kinderen van een niet-westerse herkomst hebben een lagere fysieke kwaliteit van leven. Uit dit onderzoek blijkt niet waardoor dit komt.

Psychosociale kwaliteit van leven

Naast de fysieke kwaliteit van leven is ook gekeken naar de psychosociale kwaliteit van leven. Op psychosociaal vlak zijn vooral gedrags- en leerstoornissen van invloed op de kwaliteit van leven van kinderen. Ruim een derde van de ouders van kinderen met een of meer gedrags- of leerstoornissen gaf aan dat hun kind in de vier voorafgaande weken vaak of heel vaak ruzie had gemaakt. Ook dachten ouders van deze kinderen vaker dan gemiddeld dat hun kind ontevreden is geweest over hoe het op school gaat dan ouders van kinderen zonder gedrags- of leerstoornissen.

Opgroeien op platteland

Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin of met obesitas hebben een lager psychosociaal welzijn, zo blijkt uit het onderzoek op basis van de antwoorden van de ouders. Of kinderen opgroeien op het platteland of in de stad maakt geen verschil. Inmiddels is een nieuw onderzoek gestart naar de effecten op de kwaliteit van leven van kinderen met bepaalde ziekten en aandoeningen.

Ouders geven kinderopvang een hogere waardering als deze betrokkenheid en persoonlijke aandacht voor zowel het kind als voor de ouder hoog in het vaandel heeft staan. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.