Werk jij al met loose parts?

Open eind materialen – vandaag de dag wordt vaak de Engelse term loose parts gebruikt - zijn al zo oud als de weg naar Rome. Maar de interesse in dit type materiaal waarmee kinderen volop kunnen ontdekken en spelen, neemt toe. Reden voor het Jonge Kind Centrum om een speciale ‘loose parts’-inspiratieworkshop voor pm’ers en leerkrachten te organiseren. Anneke Wijngaarden (van het JKC) vertelt wat nou precies de kracht is van loose parts en hoe je ze kunt inzetten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Loose parts zijn populair. Via platforms als Instagram, Pinterest en Facebook delen loose-parts-liefhebbers hun nieuwste uitvindingen. Er bestaan zelfs loose parts-commnunities waar ouders en professionele opvoeders wereldwijd ideeën met elkaar uitwisselen. De mogelijkheden met loose parts zijn eindeloos. Loose parts kunnen hele allerdaagse voorwerpen of objecten zijn zoals doppen, steentjes, spiegels, kralen, plankjes of houten schijven. Wat deze materialen met elkaar verbindt, is dat kinderen ze kunnen gebruiken zoals zij zelf willen. Anneke Wijngaarden noemt dit ‘het manipuleren van de materialen’. ‘Loose parts kenmerken zich doordat kinderen ze kunnen bewegen en veranderen. Met deze materialen zijn eindeloos veel spelmogelijkheden te

0
3030

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.