Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Asscher alert op weggeefstunts aan ouders

Een maand lang gratis boodschappen, een gratis fiets, gratis luiers: kinderopvangorganisaties halen van alles uit de kast om ouders voor zich te winnen in deze krappe tijd. Maar in de Wet kinderopvang staat dat deze weggeefacties verwerkt moeten worden in de uurprijs op jaarbasis. Houden kinderopvangorganisaties zich hier wel aan? Minister Asscher wil de regels actualiseren.
Asscher alert op weggeefstunts aan ouders
Foto: ANP

De minister gaat met de Brancheorganisatie Kinderopvang in gesprek om advertenties van kinderopvangorganisaties, die niet stroken met de doelstellingen uit de Wet kinderopvang, tegen te gaan. Asscher wil de Handreiking uurprijzen voor kinderopvangorganisaties uit 2004 actualiseren om korte metten te maken met aanbiedingen en stunts.

Schenking gastouders

De aanleiding is de schenking van kinderopvangkosten door opa- en omagastouders aan hun kinderen. Zij ontvingen ondertussen wel kinderopvangtoeslag. Volgens de Raad van State zijn de gastouders en ouders niet in de fout gegaan, maar deze uitspraak heeft minister Asscher doen inzien hoe fraudegevoelig de familiaire vorm van gastouderopvang is.

Verwerken in de uurprijs

Ook kinderopvangorganisaties proberen hun klanten met allerlei weggeefacties te lokken. Gratis luiers, gratis boodschappen, een gratis fiets. Het aanbieden van deze cadeaus mag, maar moet volgens de Wet kinderopvang verwerkt worden in de uurprijs op jaarbasis (ouders betalen dan iets meer). Wanneer een kinderopvangaanbieder dit niet doet, vervalt het recht op kinderopvangtoeslag.

Informeren

Bij de Belastingdienst houdt een speciale internetservice-afdeling toezicht op aanbiedingen in de kinderopvang. Zij letten er ook op of ouders volledig worden geïnformeerd over de weggeefactie. Is dit niet het geval, dan blijft het eerst bij een verzoek aan de instelling om de informatie aan te passen. Meestal wordt de aanbieding vervolgens ingetrokken of aangepast. Gebeurt dit niet, dan is de Belastingdienst genoodzaakt handhavend op te treden.
Lees meer in de brief van minister Asscher hierover aan de Tweede Kamer:

3 REACTIES

  1. weggeefacties aan banden leggen ben ik helemaal voor maar om nou elke gift van je uurprijs af te trekken vindt ik wel heel ver gaan., straks mogen we de kinderen niet eens meer iets cadeau doen met verjaardagen of sinterklaas. Dat opvang organisatie,s niet de eigen bijdragen van de ouders mogen terug storten daar ben ik het helemaal mee eens en ook grote cadeaus vindt ik niet kunnen. Maar wat is nou een maand gratis luiers op het jaarbedrag? zorg gewoon dat er regels zijn die zeggen dat je b.v maximaal 1% of een maximaal bedrag van b.v 200 euro per jaar per ouder/ kind mag schenken. Maak deze regels het zelfde voor zowel de gastouderopvang en de gewone regulieren opvang. Door de crisis proberen de opvangorganisatie,s door dit soort actie,s het hoofd boven water te houden maar vooral onder de aandacht te komen. Echter ik stel wel vraagtekens erbij als kinderopvangorganisatie,s die ouders geld bieden voor nieuwe ingebrachte kinderen dit soort actie,s vind ik verkeerd en een oneerlijke concurrentie met kleinere ondernemers die minder reserves hebben. Als jij als ouder tevreden bent met jouw organisatie zal je die vanzelf al aanbevelen aan andere.

  2. Lees alle reacties
  3. Hulde! Ik heb de brief gelezen en ben blij om te lezen dat de familiaire gastouderopvang aangepakt gaat worden. Ik heb nooit begrepen waarom de gehele maatschappij opdraait voor de vele miljoenen (al dan niet miljarden) euro’s die het de overheid kost om de opgehouden handjes van opa’s en oma’s te betalen die nota bene gewoon op hun eigen kleinkinderen passen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.