Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Week Tegen Pesten van start: Wees een held, voor elkaar

Deze week is het de landelijke Week Tegen Pesten. Tijdens deze week staat het aanpakken van pesten en het creëren van een sociaal veilige omgeving op scholen en in de kinderopvang centraal. Het thema van de week is dit jaar: Wees een held, met elkaar.
iStock

De gedachte achter het thema van dit jaar is dat iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan een groep en zo pesten kan stoppen of voorkomen.

‘In een positieve groep is er minder behoefte om te pesten’, leggen de organisatoren van de Week Tegen Pesten uit. ‘Hoe groter het aantal leerlingen is, dat pesten afkeurt, hoe kleiner de kans op pesten in de groep is.’

Goede voorbeeld geven

Als leerkracht, bso-medewerker of ouder sta je niet langs de zijlijn. Je kunt de kinderen in een groep bijsturen. ‘Door met elkaar afspraken te maken, teambuildings activiteiten te doen met de groep, elkaar goed te leren kennen en door zelf het goede voorbeeld te geven.’

Meedoen?

Wil je ook meedoen aan de Week Tegen Pesten? Gebruik dan het (les)materiaal dat de organisatoren gratis beschikbaar hebben gesteld op hun website. Op Facebook deelt de organisatie ook elke dag een tip om pesten te stoppen. Op de website staan ook verschillende blogs over de mechanismen achter pesten met tips hoe je als leerkracht of begeleider dit proces kunt beïnvloeden.


In deze TEDx talk vertelt Kris van der Veen wat een kleine actie al kan doen tegen pesten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.