Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Website over kindermishandeling voor medewerkers in kinderopvang

Speciaal voor professionals in de kinderopvang en het onderwijs heeft ouderbelangenvereniging BOinK een website ontwikkeld met informatie over kindermishandeling. De website is onderdeel van de Beweging tegen kindermishandeling, waar ook de brancheorganisaties onderdeel van zijn.
Bron: AdobeStock

Op de website kindermishandelingonderwijskinderopvang.nl staat praktische en actuele informatie over kindermishandeling, waaronder huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De website sluit aan op de nieuwe app Meldcode en kindermishandelingen is gericht op professionals in de kinderopvang en in het onderwijs.

Thema’s

De informatie op de website is ingedeeld in negen thema’s:

  • Signalen en vormen van kindermishandeling
  • Meldcode kinderopvang
  • Meldcode onderwijs
  • Veilig Thuis
  • Aandachtsfunctionaris
  • Gesprekken met ouders en kinderen
  • Rol gemeente
  • Informatie, feiten en cijfers
  • Training en cursus

Klik hier voor de nieuwe website >>>

Actueel

De website wordt voortdurend geüpdatet met actuele kennis naar aanleiding van onderzoeken en nieuwe inzichten. Ook als er nieuwe hulpmiddelen voor het signaleren van kindermishandeling worden ontwikkeld, zal dat op de website worden gemeld.

Signalen sneller opmerken

‘Met deze informatie hebben professionals meer bagage waarmee signalen mogelijk sneller opmerken, de meldcode eerder toepassen en, indien de uitkomst van het afwegingskader uit de meldcode daartoe aanleiding geeft, over gaan tot melden bij Veilig Thuis’, laat BOinK weten op de eigen website.

Beweging tegen Kindermishandeling

De Beweging tegen kindermishandeling (BTK) is een samenwerkingsverband waar onder andere de onderwijsorganisaties PO-Raad en VO-raad, de BK, BMK, BOinK en Sociaal Werk Nederland bij zijn aangesloten. De BTK is vertegenwoordigd in het kernteam van het Nationale Programma ‘Geweld hoort nergens thuis’en heeft tot doel de signalering en aanpak van kindermishandeling vanuit de kinderopvang en onderwijs te verbeteren.

Vergroten kennis

In het eigen actieplan heeft de BTK als beoogd resultaat onder andere het vergroten van kennis en handelingsbereidheid bij onderwijs- en kinderopvangprofessionals opgenomen. Het realiseren van deze website is daarin de eerste stap.

Suggesties voor content op de website zijn welkom en kunnen worden gemaild naar info@beweging-tegenkindermishandeling.nl. 

Bron: boink.info

Het afgelopen jaar is de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aangescherpt. Per 2019 is gebruik van een afwegingskader verplicht. De Augeo Foundation heeft een opfrismodule ontwikkeld waarmee werknemers kunnen oefenen met het afwegingskader. Lees meer

 

 
Bekijk ook: alle boeken over kindermishandeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.