Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Water drinken in voedingsrichtlijn kinderopvang

Kinderopvangorganisatie Smallsteps heeft het drinken van water in haar voedingsrichtlijn vastgelegd. Op 80% van de locaties wordt op dit moment vrijwel alleen nog water of thee gedronken.
Water drinken in het kinderdagverblijf wordt gestimuleerd in de richtlijn.
Water drinken in het kinderdagverblijf wordt gestimuleerd in de richtlijn. - Foto: Free Images

Reden voor het water drinken is dat Smallsteps dit gezonder vinden. Directeur Aukje Vlaanderen: ‘Bij Smallsteps zijn we van mening dat wanneer kinderen vanaf het begin water leren drinken, het een gewoonte wordt. Voor een gezonde levensstijl heb je dan al heel veel gewonnen. Daarom is de samenwerking tussen Jongeren Op Gezond Gewicht en Smallsteps voor de hand liggend.’

Gemiddeld één op de zeven Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Zoete dranken dragen daar aan bij. Jong geleerd, is oud gedaan, vindt Smallsteps.  Kinderdagverblijven een grote rol spelen in het drinken van water. De DrinkWater campagne van Jongeren Op Gezond Gewicht ondersteunt deze actie.

Ook in Almere wordt het drinken van water in de kinderopvang gestimuleerd. Zo zijn er diverse watertappunten in de buurt geplaatst. Lees meer >>

Zo hebben zij Drinkwater-pakketten geleverd aan de kinderdagverblijven en verzorgen ze samen met Smallsteps voorlichtingsavonden over gezonde voeding voor ouders. Naast het drinken van water en thee op de locaties heeft de kinderopvangorganisatie in de voedingsrichtlijn vastgelegd dat de kinderen als tussendoortje groenten aangeboden krijgen en dat er gekozen wordt voor minder vette varianten broodbeleg.

Een grote meerderheid van kinderopvangorganisaties heeft een richtlijn omtrent voeding of een voedingsbeleid uitgewerkt. Dit zegt driekwart van de managers in een enquête van het Voedingscentrum >>

Jongeren Op Gezond Gewicht ziet deze ontwikkeling als een groot voorbeeld voor andere kinderdagverblijven. ‘Het is mooi om te zien dat zo’n grote kinderopvangorganisatie zoals Smallsteps het voortouw neemt. Wij hopen dat ook andere grote organisaties zullen volgen’, aldus Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Water drinken in kinderdagverblijf

Jongeren Op Gezond Gewicht blijft zich samen met gemeenten inzetten om water drinken onder kinderen te stimuleren. Al 74 gemeenten zetten de campagne DrinkWater in om het drinken van water onder de jeugd te stimuleren. Kinderdagverblijven in deze gemeenten worden door middel van speciale DrinkWater-pakketten aangemoedigd om de kinderen water te laten drinken. Hiermee worden meer dan 50.000 kinderen van 0-4 jaar oud bereikt.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.