Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat vinden ouders van de nieuwe financiering?

Brancheorganisatie Kinderopvang en Stichting Voor Werkende Ouders willen van ouders weten hoe zij denken over de plannen voor een nieuwe financiering van kinderopvangtoeslag. Zij roepen kinderopvangorganisaties op om een enquête te delen met ouders.
<p>Niet onbelangrijk is hoe ouders over het nieuwe financieringsmodel denken. Brancheorganisatie Kinderopvang vermoedt dat er voor deze groep nadelen kleven aan de nieuwe opzet.</p>
Niet onbelangrijk is hoe ouders over het nieuwe financieringsmodel denken. Brancheorganisatie Kinderopvang vermoedt dat er voor deze groep nadelen kleven aan de nieuwe opzet. - Foto: ANP

Hoewel de plannen van minister Asscher nog niet helemaal definitief zijn, lijkt het er wel op dat kinderopvangtoeslag in de toekomt direct uitgekeerd wordt aan kinderopvangorganisaties in plaats van aan ouders. De minister hoopt hiermee de kans op fraude met toeslag te verkleinen. Nog voor de zomer komt minister Asscher met een definitief voorstel voor een andere financiering van kinderopvang.

Financiële aansprakelijkheid

Aan de globale plannen van minister Asscher, die tot nu toe bekend zijn, kleven risico’s. Bij de Brancheorganisatie Kinderopvang merken ze dat de nieuwe financieringsstructuur vragen oproept bij ondernemers, zoals ‘hoe ver gaat straks mijn financiële aansprakelijkheid?’ en ‘moeten wij straks wel het deel dat boven de maximum uurprijs uitkomt aan ouders in rekening brengen?’. ‘Ondernemers zien vooralsnog hogere administratieve lasten, een hoger debiteurenrisico en hogere kosten rondom administratie van gelden en informatie-uitwisseling met de overheid’, aldus de Brancheorganisatie.

Brancheorganisatie Kinderopvang vraagt in een position paper aandacht voor de risico’s van de aanpassing van kinderopvangtoeslag voor ondernemers, ouders en de maatschappij. De risico’s werden op een rij gezet? Lees meer >>

Ouders

Ook niet onbelangrijk is hoe ouders over het nieuwe financieringsmodel denken. Brancheorganisatie Kinderopvang vermoedt dat er voor deze groep nadelen kleven aan de nieuwe opzet van het uitbetalen van kinderopvangtoeslag. ‘Er worden extra stappen ingebouwd in het aanvraagproces, de relatie met de kinderopvangorganisatie verandert, flexibiliteit in uren en weken wordt lastiger en er zijn kosten aan verbonden’, legt de Brancheorganisatie uit.

Wilt u uw ouders informeren over de nieuwe financieringsplannen van minister Asscher? Download dan deze korte tekst voor in uw mailing. Naar de tekst >>

Enquête invullen

Een enquête, georganiseerd met Stichting Voor Werkende Ouders, moet uitsluitsel geven of ouders inderdaad bezwaren zien. Uiteraard schromen de initiatiefnemers niet om de valkuilen van het systeem in de enquête te belichten. Maar als veel ouders meewerken aan de enquête, kan dat een aardig beeld opleveren van hoe zij denken over het direct uitkeren van kinderopvangtoeslag aan kinderopvangorganisaties. De enquête kan tot 29 mei ingevuld worden.


Naar de enquête >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.