Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat is uw risicoprofiel?

Van alle kinderdagverblijven, bso's, peuterspeelzalen en gastouderbureaus is een risicoprofiel bekend bij de toezichthouder kinderopvang. Welke kleur uw locatie heeft (rood, oranje, geel of groen) is afhankelijk van of er zorgen zijn over uw locatie. GGD GHOR Nederland heeft alle versies van het model risicoprofiel voor de kinderopvang gepubliceerd.
<p>Welke kleur uw locatie of gastouderopvang heeft
Welke kleur uw locatie of gastouderopvang heeft

Op basis van de kleur, wordt bepaald hoe intensief een locatie geïnspecteerd moet worden. Dat geldt voor een jaar. Ieder jaar wordt er van alle locaties een nieuw risicoprofiel gemaakt. Locaties met een groene kleur worden minder intensief geïnspecteerd, locaties met een rode kleur juist intensiever. De betekenis per kleur:

  • Groen: geen zorg over actuele situatie of situatie in de nabije toekomst
  • Geel: geen of lichte zorg over actuele situatie, lichte zorg over nabije toekomst
  • Oranje: lichte zorg of zorg over actuele situatie, zorg over de nabije toekomst
  • Rood: serieuze zorg over actuele situatie, serieuze zorg over nabije toekomst

Zeven categorieën

Welke kleur uw locatie of gastouderbureau heeft, is bekend bij de toezichthouder en de handhaver. Er zijn in totaal zeven categorieën waarbij de toezichthouder een kleur vaststelt. Dit zijn voor kindercentra de beroepskracht-kindratio, pedagogisch beleid en praktijk, veiligheid en gezondheid, klachten en hun afhandeling, personeel, intern kwaliteitsbeleid en handhaving en naleving. In totaal komen er zeven kleuren uit die allemaal even zwaar wegen. Alle kleuren samen bepalen een eindkleur.

Risicoprofiel aanpassen

Als er relevante wijzigingen zijn op een locatie, zoals een grote toename van het aantal kindplaatsen of signalen van overtredingen, dan kan een risicoprofiel van een locatie tussentijds worden aangepast. Er zijn in totaal drie verschillende versies van het risicoprofiel: één voor kinderdagverblijven en bso’s (kindercentra), één voor peuterspeelzalen en één voor de gastouderopvang.

Het nieuwe toezicht

De GGD’en maken sinds 2012 gebruik van risicoprofielen. Vanaf  1 januari 2017 gaat het nieuwe toezicht in. Dit is een nieuwe vorm van toezicht op de kinderopvang, die kinderopvanghouders meer ruimte moet geven voor maatwerk, en toezichthouders meer ruimte voor een professioneel oordeel over de pedagogische kwaliteit. het werken met risicoprofielen zal ook in het nieuwe toezicht behouden blijven.

Veel inspectie-aandacht voor de zorgelijke kinderopvanglocatie en weinig voor de locatie die goed presteert. Dat is het risicogestuurde toezicht waarmee alle regionale GGD’s inmiddels werken. Maar hoewel het risicogestuurde toezicht prima functioneert, zijn er wel verbeteringen nodig in de uitvoering. Dit concludeert onderzoeksbureau NIVEL. Lees meer >>

Direct naar het risicoprofiel kindercentra >>

Direct naar het risicoprofiel peuterspeelzalen >>

Direct naar het risicoprofiel gastouderopvang >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.