Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat gebeurt er als de kinderopvang weer dicht moet?

Brancheorganisaties BK en BMK hebben een nieuwe versie van het Informatiedocument Kinderopvang Covid-19 gepubliceerd. Er is informatie toegevoegd over eventuele noodopvang en compensatie in geval van een regionale/lokale lockdown en over de lijst met cruciale beroepen.
Foto: Wilbert van Woensel

Een van de aanpassingen betreft de betalingen door ouders als een locatie door corona tijdelijk moet sluiten. Ouders kunnen dan met de kinderopvangorganisatie afspreken dat zij de kinderopvang blijven betalen, en dat de kinderopvangorganisatie op de normale manier de kosten in rekening blijft brengen. De kinderopvangtoeslag loopt in dat geval gewoon door. Ouders krijgen geen vergoeding voor de eigen bijdrage die zij moeten betalen.

Niets wijst er momenteel op dat de kinderopvang landelijk of in een bepaalde regio dicht moet als gevolg van overheidsingrijpen. Mocht dit toch gebeuren, dan pleiten branchepartijen BK, BMK en BOinK ervoor dat de compensatieregeling zoals die gold tijdens de sluiting dit voorjaar, weer in werking treedt.

Compensatie maximum uurtarief

Dat betekent dat de overheid ouders compenseert tot het maximum uurtarief. Het deel van het tarief dat daarboven ligt komt voor rekening van de kinderopvangorganisatie zelf. Deze compensatieregeling wordt mogelijk opgetuigd als er sprake is van een landelijke of van een regionale lockdown.

Deze maatregelen hebben alleen betrekking op sluiting van overheidswege. Dus niet op sluiting van individuele groepen of locaties door personeelstekort als gevolg van coronabesmettingen of ziekteverzuim.

Het complete document met de aanpassingen vind je hier. De aanpassingen zijn geel gemarkeerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.