Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat doe je met bijtende dreumesen en peuters?

Al zit je er vlakbij, het gebeurt in een oogwenk: een kind wordt gebeten. Een nare situatie die je ’t liefst had willen voorkomen. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat het bijten stopt? Lees tips van pedagoog Inge van Rijn.
AdobeStock

DO’s als een kind gebeten wordt:

  • Geef het kind dat bijt zo min mogelijk aandacht. Zeg duidelijk: ‘Bijten mag niet!’ en zet het kind een paar minuutjes apart in de groep.
  • Richt je op het kind dat gebeten is. Troost het kind en verzorg de beet volgens de geldende instructies.
  • Richt je daarna tot het kind dat gebeten heeft. Leg rustig uit dat bijten niet mag en dat bijten pijn doet. Verwoord ook de gevoelens en intenties die je waarneemt bij het kind.
  • Help de kinderen om na dit incident weer verder te gaan. Herhaal wat er is gebeurd en benoem gewenst gedrag: ‘Je kan zeggen: ‘…….’ , maar je mag niet bijten.’ Benadruk dat ‘alles weer goed is’, dat geeft rust bij de kinderen.

DONT’s als een kind gebeten wordt:

  • Reageer niet emotioneel of boos, maar blijf rustig.
  • Vraag niet: ‘Waarom deed jij dat?’ Een jong kind begrijpt dit niet, het denkt nog niet na over zijn gedrag en over oorzaak – gevolg. Vaak is het zelf ook geschrokken.
  • Het heeft geen zin om het kind te dwingen ‘sorry’ te zeggen tegen het gebeten kind of het slachtoffer een kusje te geven. Je legt hiermee enorm veel druk op de kinderen, in plaats van ze een veilig gevoel te bieden.
  • ‘Jij bent niet lief’ zeggen tegen een kind werkt averechts. Een kind laten ‘beloven het nooit meer te doen’ versterkt het gevoel van verwarring bij de kinderen.

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang kunnen het volledige artikel lezen in het onlangs verschenen meinummer van tijdschrift Kinderopvang. De artikelen zijn binnenkort ook digitaal op Kinderopvangtotaal.nl beschikbaar. Nog geen abonnement? Probeer eens een gratis proefmaand met onbeperkt toegang tot online artikelenMarieke Grijpink en Annemiek Waage (ook pedagogen) beadentwoorden regelmatig vragen van pedagogisch medewerkers en gastouders. Dit gaat over van alles: kinderen die niet willen eten, driftige kinderen, kinderen met een taalachterstand enzovoort. De laatste vraag ging over het verwelkomen van een eenkennige baby op de groep. Bekijk deze aflevering hier


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.