Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wachtlijsten dagopvang gegroeid, bso op laagste punt

Wachtlijsten dagopvang gegroeid

Ondanks de stijging van het aantal kindplaatsen in de dagopvang, zijn de wachtlijsten daar gegroeid met 2700 kindplaatsen naar 16.200 kindplaatsen. In de buitenschoolse opvang zijn de wachtlijsten juist gedaald met 1700 naar 10.400 kindplaatsen en daarmee zijn de wachtlijsten voor de bso nog nooit zo laag geweest. De wachtlijsten zijn wel erg regionaal en komen vooral voor in (middel)grote steden en het Westen van het land.

Zeer regionaal
In het grootste deel van Nederland zijn helemaal geen wachtlijsten en van de gemeenten met een wachtlijst heeft 70 procent een wachtlijst van minder dan 20 kindplaatsen. Dit zijn allemaal cijfers uit een meting naar wachtlijsten in de kinderopvang in 2010 door het Ministerie van Sociale Zaken. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar cijfers, maar ook naar oorzaken en oplossingen voor wachtlijsten in de kinderopvang.

Voorkeursdagen grootste oorzaak
Afname van kinderopvang op de voorkeursdagen maandag, dinsdag en donderdag zorgt voor langere wachtlijsten. Het is zelfs de grootste oorzaak ervan. Meer capaciteit op die dagen zou een oplossing zijn, maar ook lagere prijzen of extraatjes op de woens- en vrijdag. Het wordt kinderopvangorganisaties daarnaast moeilijk gemaakt om hun capaciteit uit te breiden. De financiering wordt als lastig ervaren, zeker nu voor 2011 de kinderopvangtoelsagen verlaagd worden. Oplossingen die voor dit probleem worden genoemd variëren van het versoepelen van regels, het versnellen van procedures en het beschikbaar stellen van meer gemeentelijke panden tot het hanteren van niet-commerciële huurprijzen voor kinderopvang.

Convenant tussen minister en gemeenten
Omdat de gemeenten bij uitstek een rol kan spelen bij het oplossen van deze problematiek, zal minister van Sociale Zaken Henk Kamp een convenant afsluiten met acht grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Haarlem, Ede en Nijmegen. Met deze steden wordt de afspraak gemaakt dat zij zich inzetten voor de bestrijding van wachtlijsten en daarbij in ieder geval komen tot een integraal gemeentelijk beleid.

1 REACTIE

  1. Vette BSO organiseert elke dag een vette activiteit voor kinderen van 8 jr t/m groep 8.
    Op de woensdag heb je meer tijd, en kun je dan ook meer bieden zoals klimmen of skieën.
    Hier wordt inderdaad ook gebruik van gemaakt. Met name incidentele opvang wordt op de woensdag en vrijdag meer afgenomen. Het extraatje bieden op deze dagen werkt in ons geval goed.
    Bekijk voor een overzicht van onze activiteiten het programma op: http://www.vettebso.nl/programma/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.