Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’

Fathima: ‘Kees is een goedlachse peuter van drie jaar, hij maakt veel grapjes, is een voortrekker in het bedenken van leuk spel en voelt zich echt thuis op de peutergroep. Waarom wil hij dan geen feestmuts op als hij jarig is?’
Kees wil geen feestmuts.jpg
Waarom wil peuter Kees zijn feestmuts niet op? - Foto: PicScout

Antwoord Marieke Grijpink:

Beste Fathima,

‘Je hebt waarschijnlijk echt je best gedaan om een mooie muts voor Kees te maken. Naar aanleiding van het gedrag wat hij op de groep laat zien, verwacht je niet dat hij op zijn verjaardag geen muts op wil.

Als ik je beschrijving van Kees goed lees, neemt hij zelf veel initiatieven waar hij zich prettig bij voelt, hij maakt grapjes, hij verzint vaak het spel. Hij lijkt een extraverte peuter die wel in is voor dit soort dingen. Bij de feestmuts ligt het initiatief echter bij jou. En dat is nu precies waar het wellicht om gaat. Hij heeft er zelf geen invloed op gehad, hij heeft zelf de keuze niet gemaakt. En dan laat Kees dus een andere kant van zichzelf zien.

‘Hij voelt zich dus ook vrij om zijn eigen grenzen aan te geven’

Hij wordt misschien verlegen, of hij geeft duidelijk aan dat hij het niet wil. Je geeft aan dat hij zich thuis voelt op de peutergroep. Dan voelt hij zich dus ook vrij om zijn eigen grenzen aan te geven. Een ervan is het opzetten van de feestmuts voor de hele groep. Dat pleit dus eigenlijk voor de veiligheid die jullie hem bieden: hij durft zichzelf te zijn! En wie weet draagt hij thuis vol trots de door jullie gemaakte muts…’

  • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
  • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
  • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.