Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven jaar geëist tegen gastouder

Is baby Jimmy overleden aan de gevolgen van zijn tweede vaccinatie of heeft zijn gastouder hem te hard door elkaar geschud? Dat is de vraag in de rechtszaak die loopt tegen gastouder Cora O. uit Oosterhout. Tegen haar werd zeven jaar cel geëist vanwege doodslag. Jimmy’s moeder gelooft in Cora’s onschuld. Zij is ervan overtuigd dat haar vier maanden oude zoon is overleden aan de gevolgen van de inenting.
didam-arrest
Foto: Fotolia

De forensisch deskundigen zijn het niet met elkaar eens. Twee ervan, waaronder het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de contra-expertise, komen tot de slotsom dat Jimmy overleden is door het shakenbabysyndroom. Een derde deskundige vindt van niet en een vierde vindt dat meer onderzoek nodig is.

Verslechterde gezondheid

Ook de moeder van Jimmy gelooft niet dat Cora gewelddadig is geweest. Volgens haar ging Jimmy’s gezondheid achteruit nadat hij op 16 juni 2013 zijn tweede vaccinatie kreeg. Zij is ervan overtuigd dat Jimmy uiteindelijk aan de gevolgen van die inenting is overleden. Dat schrijven het AD en de Telegraaf.

Tunnelvisie

De moeder meent dat er in deze zaak sprake is van een kokervisie. Volgens haar wordt er alleen vertrouwd op het rapport van het NFI, terwijl de mogelijke invloed van de vaccinatie niet is onderzocht.

Niets aan de hand

Jimmy werd op 17 juni 2013 ’s ochtends naar gastouder Cora gebracht. Er leek niets aan de hand. Het dutje dat Jimmy deed, duurde maar kort en vanaf 10.30 uur was hij huilerig. Cora kreeg de baby maar niet getroost. Volgens de officier moet het bij Cora toen fout zijn gegaan. Een andere conclusie kan hij niet trekken, zegt hij.

Letsel in het hoofd

Cora vertelde dat zij Jimmy op bed legde. Twee uur later was het heel stil, ze besloot om bij hem te gaan kijken. Jimmy lag in een aparte houding. Cora pakte de baby op, met haar vingers achter het hoofd. Desondanks viel het hoofdje naar achter. Zijn lichaam was helemaal slap. Gastouder Cora belde meteen 112 en de moeder. Een week later overleed Jimmy in het ziekenhuis aan letsel in het hoofd.

Gevolgen van vaccinatie

Volgens de officier van justitie is doodslag bewezen. De moeder van Jimmy is het daar niet mee eens. Er is voor haar maar een schuldige: de farmaceutische industrie. Zij geeft aan dat direct na de vaccinatie Jimmy veel last had van lichamelijke klachten. De moeder, zelf verpleegkundige, ziet een relatie tussen de vaccinatie en de kwalen.

Hersenbeschadigingen

De advocaat van Cora wees ook op de vaccinaties. Hij verwees onder meer naar Jannes Koetsier, een gepensioneerd huisarts die veel onderzoek doet naar het shakenbabysyndroom. Koetsier zegt dat de hersenbeschadigingen kunnen zijn ontstaan door de inentingen, door een virale infectie of door een aangeboren afwijking. Ook hij is ervan overtuigd dat Jimmy niet is overleden aan het shakenbabysyndroom.

Vrijspraak

De advocaat pleitte voor vrijspraak en tilde zwaar aan de rapporten van deskundigen die het shakenbabysyndroom in twijfel trokken en aangaven dat er medische oorzaken kunnen zijn.

De rechter doet 10 februari uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.