Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVE bereikt steeds meer doelgroepkinderen

VVE

Het bereik van VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) onder doelgroepkinderen is gestegen in de kinderopvang en de peuterspeelzaal. In 2011 kwam het voorschoolse doelgroepbereik uit op 80 procent. Scholen bereiken 73 procent van de doelgroepkinderen, voornamelijk kleuters. Dat blijkt uit de jaarlijkse VVE-monitor van Sardes in opdracht van het Ministerie van Onderwijs.

Ambitieuze doelstelling
Dat betekent niet dat alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen VVE bieden voor hun kinderen. De doelstelling van het ministerie om honderd procent van de doelgroepkinderen te bereiken, blijkt nog te ambitieus. Dat geldt ook voor een VVE-aanbod van vierdagdelen per week. Het aantal dagdelen dat doelgroeppeuters deelnemen aan VVE steeg wel in 2011 met een gemiddelde van 3.4 dagdelen.

Kleine gemeenten
Ook het aantal kinderen dat in kleinere gemeenten gebruik maakt van VVE zit flink in de lift. Dit aantal is gestegen van 10 procent in 2008 naar 47 procent in 2011. De groep die niet deelneemt, gaat vaak naar een andere vorm van opvang waar VVE niet wordt aangeboden, zoals bij gastouders zijn of opvang door familie.

Jongere kinderen
Steeds meer gemeenten richten zich op de VVE voor kinderen jongeren dan 2.5 jaar. De meest voorkomende instroomleeftijd op peuterspeelzalen was in 2011 nog net 2.5 jaar, maar in grotere gemeenten daalde dat op veel plaatsen naar 2 jaar. Het aantal gemeenten dat VVE in de kinderopvang subsidieert is van 29 procent in 2009 gestegen naar 41 procent in 2011. De meest gebruikte VVE-programma’s waren in 2011 Piramide en Ko-totaal.

Wet OKE
De effecten van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen voor kwaliteit en Educatie) zijn inmiddels zichtbaar: minstens twee derde van alle gemeenten voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan de uitvoering van VVE in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De wet, die sinds augustus 2010 van kracht is, stelt de gemeente verantwoordelijk voor het VVE-aanbod in de voorschoolse periode. Ook stelt de wet eisen aan kwalificaties van leidsters en pedagogisch medewerkers.

Onderzoek stopt
Om te kijken hoe het ervoor staat met de VVE in Nederland voerde Sardes de afgelopen vijf jaar jaarlijks de VVE-monitor uit. Hierin werd gekeken bereik, kwaliteit en opbrengsten van voor- en vroegschoolse educatie. Dit jaar was het de laatste keer dat het onderzoek werd uitgevoerd.

Bron: Sardes
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.