Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorrang bij testen voor pm’ers en gastouders: zo werkt het

Pedagogisch medewerkers en gastouders krijgen vanaf maandag 8 februari voorrang bij coronatesten. Dit gebeurt aan de hand van een afwegingskader en een voorrangsverklaring. We zetten alle informatie én de benodigde documenten op een rij.
alphaspirit / stock.adobe.com

Ben jij werkzaam bij een kinderopvangorganisatie of ben je gastouder en heb je klachten, die gerelateerd zijn aan COVID-19? Laat je testen. Pm’ers krijgen sinds 8 februari voorrang bij het testen. Hoe gaat dit in z’n werk?

Testafspraak maken met voorrangsverklaring

  • Als je klachten hebt zoals neusverkoudheid, keelpijn, een lichte hoest en/of verhoging, meld dit bij de werkgever. Die bepaalt aan de hand van het afwegingskader of je gebruik kan maken van de voorrangsprocedure. Als dat zo is, krijg je een voorrangsverklaring.
  • Gastouders kunnen via het gastouderbureau of in het uiterste geval de brancheorganisatie Nysa een voorrangsverklaring.
  • Hierna maak je zelf een testafspraak bij de GGD via het prioriteitsnummer: 0800 – 8101 (vanuit het buitenland: +31 88 220 2700). Het nummer is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. Je wordt zo snel mogelijk getest.

Noodzaak

Let op: De voorrangsregeling werkt alleen als iedereen hier alleen gebruik van maakt als het écht nodig is. Maak dus alleen een testafspraak met voorrang als:

  • er geen vervanging is voor de medewerker;
  • een groep naar huis moet als de medewerker er niet is.

De testlocatie en de gang van zaken

Binnen elke GGD-regio is er minstens één testlocatie waar kinderopvangmedewerkers en gastouders met prioriteit getest kunnen worden. Het moment van de testafname hangt af van de openingstijden van de regionale testlocatie.

  • Je blijft thuis tot je de testuitslag krijgt en verlaat alleen uw huis voor de testafspraak.
  • Bij de testlocatie moet je jouw identiteitsbewijs laten zien en de voorrangsverklaring van je werkgever met daarop de LRK-code.

Uitslag coronatest

  • Je kan de testuitslag bekijken via Coronatest.nl. Je kan alleen inloggen met gebruik van DigiD.
  • Bij een negatieve testuitslag kan je direct weer op locatie aan het werk.
  • Bij een positieve testuitslag moet je thuis in isolatie. De GGD neemt binnen 24 uur na de test contact met je op om samen met jou het bron- en contactonderzoek op te starten.

Meer informatie

Hieronder vind je het afwegingskader, meer informatie voor de verschillende opvangsvormen en de voorrangsverklaringen die je kan gebruiken.

Documenten

Bron: Veranderingenkinderopvang.nl

Er is een nieuwe versie van de beslisboom ‘Kind wel of niet naar opvang/school?’ (versie 6 februari 2021). Er zijn aanpassingen in het ‘snotneuzenbeleid’ en er zijn strengere regels voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Ook adviezen rondom het testen van kinderen zijn gewijzigd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.