Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Voor kansarme kinderen is kinderopvang een zegen’

Net als in Nederland, is er in België nog geen onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van kinderopvang op kinderen. Dat terwijl de eerste generatie al lang volwassen is. Het Belgische opinieblad HUMO vraagt zich af hoe het gesteld is met de kwaliteit van de kinderopvang en of er al iets te zeggen valt over het effect op de langere termijn.
'Voor kansarme kinderen is kinderopvang een zegen'
Foto: ANP Photo

Michel Vandenbroeck, docent gezinspedagogiek aan de Universiteit Gent, noemt de tijd waarin we leven ‘een revolutionaire tijd’. ‘Nog nooit heeft een generatie kinderen zo’n belangrijk deel van hun voorschoolse jaren buitenshuis doorgebracht. Eeuwenlang groeiden peuters op aan de rokken van mama.’ Vandenbroeck is samen met Ferre Laevers een onderzoek begonnen naar de kwaliteit van kinderopvang in kindcentra en bij gastouders in België. Over drie jaar verwachten zij de eerste resultaten.

Achterstand

Inmiddels heeft de wetenschap een achterstand opgelopen in het onderzoek. ‘Dat terwijl de wetenschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren net tonen hoe cruciaal die eerste levensfase van een kind is’ zegt Vandenbroeck in Humo. In Groot Brittannië wordt wel onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van kinderopvang. Daar volgen wetenschappers al vijftien jaar ongeveer tweeduizend kinderen. De eerste conclusie is dat slechte kinderopvang kinderen slechter maakt, maar goede kinderopvang juist heel lang doorwerkt bij kinderen.

Beter presteren

De oudste onderzochte kinderen in het Britse onderzoek, zitten nu in hun examenjaar op de middelbare school. Kinderen die opgroeiden in een kansarm milieu en wel naar de kinderopvang gingen, presteren beter op school dan kinderen die niet naar de opvang gingen.

James Heckman

Deze conclusie komt overeen met Amerikaans onderzoek naar het langetermijneffect van kinderopvang. Daaruit blijkt ook dat kinderen uit risicomilieus meer profiteren van kinderopvang dan kinderen die in een sociaal sterk milieu opgroeien. Nobelprijswinnaar James Heckman beweerde een tijdje terug dat elke dollar die je in de jongste jaren van een kind investeert, later tot zeven keer teruggewonnen wordt.

Kansrijke kinderen

HUMO concludeert dat kinderopvang vooral een zegen is voor kansarme kinderen, maar vraagt zich tegelijk af of andere kinderen dan eigenlijk wel baat hebben bij kinderopvang. Is het voor ieder kind positief om op te groeien in de opvang waar het ook kinderen uit andere milieus treft? Die vraag blijft voorlopig, wegens een gebrek aan onderzoek, onbeantwoord.

2 REACTIES

  1. Beste,
    In het kader van mijn studie ben ik bezig met een artikel met betrekking tot dit onderwerp. Graag zou ik deze informatie gebruiken voor mijn artikel, maar ben ik op zoek naar de originele bron van het Britse en Amerikaanse onderzoek. Is het mogelijk dit via deze weg te verkrijgen?
    Met vriendelijke groet, C Vedder

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.