Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Volledige luierrecycling voor SKSG

700.000 luiers per jaar recyclen. Daar wil Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) eind 2017/begin 2018 mee starten in hun kinderdagverblijven. Het is de eerste grote stap van de Groningse opvangorganisatie naar volledige recycling van al het afval.
1Luierrecycling-Fotolia.jpg
SKSG wil samen met Stopmijnafval dit jaar nog naar een circulaire economie voor al hun locaties. - Foto: Fotolia

Eind dit jaar worden de eerste luierrecyclingmachines in gebruik genomen in de Groningse kinderdagverblijven van SKSG. ‘Dat zijn zo’n 45 locaties’, vertelt Marloes Abbink van SKSG. De organisatie heeft een overeenkomst afgesloten met ‘Stopmijnafval’. 

Luierrecycling

‘Met hen kijken we naar bedrijven die de recycling van de luiers het beste aanpakken. Op dit moment is dat een luierrecyclingsbedrijf in Nijmegen, waar de luiers met hoge druk en onder verhitting worden gereinigd.’ De luiers krijgen vervolgens een tweede leven als plastic pallets, die voor verschillende doeleinden gebruikt gaan worden. Door het recyclen van luiers kan een gemiddeld kinderdagverblijf ongeveer 35% van het restafval reduceren.

Circulaire economie

SKSG wil samen met Stopmijnafval dit jaar nog naar een circulaire economie voor al hun locaties ‘waarin afval niet meer bestaat’. Abbink: ‘Vanaf 1 juli 2017 willen wij ons afval volledig gaan scheiden. Er komen verschillende bakken voor glas, papier, plastic, gft en restafval. Dat realiseren we in ieder geval op 75 locaties.’ De SKSG deelt 30 à 35 locaties met scholen, maar zit ook daarmee om de tafel zodat de plannen uiteindelijk op alle locaties doorgevoerd kunnen worden.

Bewust maken

De kinderopvangorganisatie hoopt ook anderen enthousiast te maken met de luierrecycling en de afvalscheiding. ‘Daarnaast willen we kinderen bewuster maken. Wat kun je doen met afval? Met gekleurde voetjes op de grond bij de bakken laten we kinderen zien waar ze het papier in mogen doen, of groenafval.’

KOM Kinderopvang startte dit jaar, ook in samenwerking met Stopmijnafval, op twee locaties met luierrecycling. Als het een succes wordt, dan stappen alle locaties van KOM over. Lees meer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat ontzettend fijn om te lezen dat er nog een kinderopvangorganisatie bewust bezig is met recycling.
    Kinderdagverblijf Kideo te Groningen, Assen en Drachten is zich al ruime tijd bewust van het belang van afval recyclen en heeft speciale bakken voor; Plastic, Papier, Glas, GFT, Luiers en Restafval.
    Samen maken we de wereld een stukje mooier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.