Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil meer samenwerking bij toezicht en handhaving kinderopvang

De gemeentelijke samenwerking voor toezicht en handhaving binnen de kinderopvang is voor verbetering vatbaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil daaraan bijdragen met een nieuwe handreiking.
© metamorworks / stock.adobe.com

Wie als ondernemer een kinderopvangcentrum of gastouderbureau wil beginnen, krijgt te maken met de nieuwe werkwijze: Streng aan de poort. Hetzelfde geldt voor bestaande ondernemers of gastouders die een wijziging doorgeven, zoals een verhuizing.

Gemeenten werken hiervoor samen met GGD’en. ‘Om de poortfunctie goed te kunnen uitvoeren, bestaat in de praktijk behoefte aan meer samenwerking met collega’s binnen en buiten de gemeente,’ aldus de VNG.

Spin in een web

Volgens de VNG is integraal samenwerken onmisbaar. Dat geldt niet alleen naar buiten toe, maar ook intern. ‘Ook samenwerking met andere afdelingen binnen de gemeente is essentieel voor een goede uitvoering van de wettelijke taken omtrent toezicht en handhaving in de kinderopvang.’

De handreiking moet helpen een goed netwerk op te bouwen. Zodat de ambtenaar die zich bezighoudt met de kinderopvang ‘zich als een spin in een web voelt en weet welke samenwerkingen belangrijk zijn voor het realiseren van goede opvang,’ aldus de VNG.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.