Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG wil kinderopvang en VVE als basisvoorziening

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil af van de conjunctuurgevoelige voorzieningen voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Liever zien gemeenten dat er een basisvoorziening komt voor opvang en onderwijs voor alle kinderen, te beginnen met het aanbieden van enkele dagdelen gratis opvang voor peuters in een voorschoolse voorziening.
VNG wil kinderopvang en VVE als basisvoorziening
Foto: ANP Photo

Dat is het advies van de VNG aan het kabinet. Voor de korte termijn pleit VNG voor twee dagdelen gratis opvang in een voorschoolse voorziening en voor doelgroeppeuters vier dagdelen. Extra kosten zijn hier wat VNG betreft niet mee gemoeid. Het kan bekostigd worden uit bestaande landelijke budgetten voor kinderopvang en VVE en uit de al gestorte middelen voor kwaliteitsverbetering van peuterspeelzalen.

Optimaal bereik

‘Gratis opvang betekent een optimaal bereik van peuters’ schrijft de VNG in haar advies. VNG denkt dat een basisvoorziening voor peuters voorkomt dat ouders afhaken om met hun peuters deel te nemen aan VVE, bijvoorbeeld vanwege de kosten of de ingewikkelde toeslagprocedure van de Belastingdienst.
Gemeenten willen regie
VNG merkt, dat het lastig is om lokale voorzieningen voor kinderen in stand te houden of de kwaliteit te verbeteren. Dat komt doordat voorschoolse voorzieningen, kinderopvang en peuterspeelzalen sterk conjunctuurgevoelig zijn. Met een stabiele basisvoorziening voor kinderen, hopen de gemeenten weer regie en sturing te kunnen geven aan de lokale pedagogische infrastructuur.

Eénduidig stelsel

Op de langere termijn is het advies van de VNG aan het kabinet dan ook dat er moet worden toegewerkt naar een éénduidig stelsel voor opvang en onderwijs voor alle kinderen van nul tot twaalf jaar. Het uitgangspunt is een integrale basisvoorzining.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.