Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier Brabantse onderwijsbesturen en de Kinderopvanggroep koersen op fusie

Vier onderwijsbesturen (Opmaat groep, Tangent en Xpect Primair uit Tilburg en SKOzoK in Zuid-Oost Brabant) en de Kinderopvanggroep gaan de komende maanden hard aan de slag om een fusie voor te bereiden. De Kinderopvanggroep zal dan in vier delen worden opgeknipt. 

vier-brabantse-onderwijsbesturen-en-de-kinderopvanggroep-koersen-op-fusie
Van links naar rechts op de foto: Gijs van Rozendaal, projectleider / Geert de Wit, lid Raad van Bestuur Kinderopvanggroep / Annemie Martens, Voorzitter College van Bestuur Opmaat groep / Nol van Beurden, Voorzitter College van Bestuur SKOzoK / Carin Zandbergen, Voorzitter College van Bestuur Xpect Primair / Marcel van den Hoven, Voorzitter College van Bestuur Tangent /Harriëtte Koning, lid Raad van Bestuur Kinderopvanggroep

De organisaties verwachten dat ze door hun krachten te bundelen,  beter kunnen aansluiten op de ambitie van het kabinet om een rijke schooldag voor kinderen te realiseren. Op elkaar afgestemd onderwijs en kinderopvang dragen bij aan de kansengelijkheid voor kinderen, melden de organisaties in een persbericht. ‘Het samenwerken vanuit één organisatie als één team, biedt nieuwe kansen om meer voor kinderen, ouders en medewerkers te betekenen. Het streven is dat in de buurt, thuisnabij, door nauw samenwerkende partners een gevarieerd palet aan onderwijs- en kinderopvangvoorzieningen wordt geboden, zodat ouders en kinderen optimale keuzemogelijkheden hebben. Voor kinderen kan men zo beter doorgaande ontwikkellijnen realiseren.’

De partijen

De Kinderopvanggroep is als maatschappelijke organisatie actief in Tilburg en Zuid-Oost Brabant en heeft verschillende merken: Kinderstad Tilburg, Kindercrèche, Sterre Kinderopvang, Kinderopvang Thuis, Peuterdorp, Kinderstad Waalre, Horizon Kinderopvang, International Childcare Eindhoven, BOOST en Servicebureau Kinderopvang. Er wordt nader verkend of het mogelijk is om te komen tot een fusie waarbij de Kinderopvanggroep opgaat in de vier onderwijsbesturen. Op die manier kunnen de onderwijsorganisaties zich per 2023 omvormen tot een organisatie voor kindontwikkeling met een aanbod van zowel kinderopvang als primair onderwijs en dorpsniveau kan meer ingezet worden op kansengelijkheid voor alle kinderen, ongeacht de wijk waarin hun wieg staat. Een ander voordeel zien de partijen in het bieden van bredere loopbaan- en ontwikkelmogelijkheden aan  hun medewerkers. 

Belemmeringen weghalen

Geert de Wit, bestuurder van de Kinderopvanggroep erkent dat je heel veel kunt regelen binnen een samenwerkingsverband en legt uit waarom de Kinderopvanggroep deze ingrijpende stap wil zetten. ‘Onze ervaring is dat het goed gaat zolang de betrokkenen het goed met elkaar kunnen vinden. Als er iemand vertrekt, moet je maar afwachten of nieuwe mensen dit weer oppakken. Het is niet zo duurzaam. Het gaat vaak goed maar het gaat ook best vaak niet goed. En dan heb je als kinderopvangorganisatie niets te zeggen over wat de directeur van school doet of nalaat en andersom. Je kunt wel met elkaar overleggen maar als besturen heb je niets over elkaar te zeggen. Het helpt in de mindset van mensen als ze weten dat ze voor dezelfde werkgever werken met dezelfde strategie en doelstellingen. Het is een veel natuurlijker proces van integratie dan wanneer je dat vanuit verschillende organisaties met verschillende belangen en strategieën moet doen. Het onderwijs begrijpt nu onze keuzes vaak niet omdat ze geen zicht hebben op de bijvoorbeeld bedrijfseconomische achtergrond van die keuze. Maar als je straks een organisatie voor kindontwikkeling bent, ben je ook verantwoordelijk voor kinderopvang en zul je op een andere manier de belangen afwegen. Wat er nog bij komt; als je over en weer in elkaars domein werkt, loop je tegen praktische hobbels aan zoals de BTW-afdracht. Dat is bij ons straks helemaal opgelost omdat we één fiscale eenheid worden. Ik weet dat je alles wel op andere manieren kunt oplossen, maar dit is veel simpeler. Je haalt veel technische en strategische belemmeringen weg die nu soms hinderlijk zijn in het integratieproces van een IKC.’

Vervolgstappen

Op 20 juni 2022 hebben alle partijen een intentieovereenkomst getekend om de komende maanden een finale verkenning te doen naar de mogelijke fusie tussen de Kinderopvanggroep en de vier onderwijsorganisaties per 1 januari 2023. Medio oktober wordt besloten of de fusie doorgang vindt.

Lees het volledige interview met Geert de Wit. Op de landelijke IKC-dag zal Geert de Wit een deelsessie verzorgen over dit fusietraject.
Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.