Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ViaViela lanceert ‘nanny-formule’ voor gastouderopvang aan huis

Volgens gastouderbureau ViaViela is de gastouderopvang aan huis de laatste jaren flink toegenomen. Om deze vorm van gastouderopvang, de zogenaamde nanny-opvang, verder te professionaliseren komt ViaViela met een apart nanny-label in vijf regio’s in Nederland.
gastouderopvang
Africa Studio / stock.adobe.com

In de regio’s Rotterdam, Gouda, Utrecht, Bergen op Zoom en Venlo kunnen ouders vanaf nu naast gastouderopvang ook specifiek terecht voor nanny-opvang aan huis. Deze persoonlijke opvangvorm waarbij de gastouder kinderen opvangt bij de vraagouder thuis, wil VieViela steviger in de markt zetten.

Hoe werkt het precies?

De gastouders aan huis moeten net als de reguliere gastouder onder andere in het bezit zijn van de juiste diploma’s om in de kinderopvang te werken, staat geregistreerd in het Personenregister Kinderopvang (met een geldige VOG) en heeft een geldig EHBO-diploma. ViaViela stelt tevens de eis aan gastouders dat zij Nederlands spreken.

Kinderopvangtoeslag

Werkende ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag voor de gastouderopvang aan huis, net als bij gastouderopvang bij de gastouder thuis. Met de gastouder aan huis maken zij afspraken over een uurtarief, dat tenminste 15 euro per uur moet zijn (zie kader hieronder). Dit betekent wel dat de eigen bijdrage van ouders relatief hoog is wanneer de gastouder aan huis slechts één kind opvangt, dan wanneer een ouder bijvoorbeeld drie kinderen heeft en dus voor alle drie de kinderen (totdat zij naar de middelbare school gaan) kinderopvangtoeslag ontvangt.

Landelijk uitgerold

ViaViela hoopt de komende jaren te groeien naar een landelijk netwerk van twintig regio’s waar ouders terecht kunnen voor nanny-opvang. Om dit te bereiken gaat ViaViela in een aantal regio’s op zoek naar specifieke nanny-consulenten die dit label regionaal in de markt gaan zetten.

‘Behoefte aan opvang aan huis’

Directeur Hubèr Agterberg: ‘Wij zien bij steeds meer gezinnen de behoefte aan vaste opvang aan huis voor meerdere dagen per week. Het vak nanny spreekt veel potentiële kandidaten inhoudelijk aan, helaas is het arbeidsvoorwaardelijk niet altijd goed geregeld. Hierdoor blijft het aanbod van nanny’s in Nederland beperkt. ViaViela wil daar verandering in brengen en positioneert de nanny als de professional die zij is. Wij streven naar betere verdiensten, goede voorwaarden en een netwerk waarin nanny’s elkaar ontmoeten, sparren en van elkaar leren. Zo krijgt het vak van nanny de waardering die het verdient. Een nanny zorgt er immers voor dat, terwijl ouders aan het werk zijn, thuis alles op rolletjes loopt en de kinderen zich optimaal blijven ontwikkelen.’

Tarieven

Hoe zit het met de tarieven? Vraagouders hebben recht op kinderopvangtoeslag wanneer zij hun kind naar de gastouderopvang brengen. Bij een gastouder aan huis, of nanny-opvang aan huis, werkt dat net even anders omdat dit valt onder de regeling ‘Dienstverlening aan huis’. VieViela zegt daarover op haar website:

Samen met de ouders wordt bepaald hoeveel uur opvang ze maandelijks gemiddeld nodig hebben. Dit zijn ook de uren die je maandelijks krijgt uitbetaald. 

Je ontvangt een uurtarief tussen €15 en €22, afhankelijk van je leeftijd en ervaring als nanny. Dit uurtarief omvat aan jezelf uit te betalen netto salaris, af te dragen belasting en houdt rekening met vakantietoeslag, pensioenopbouw, risico van ziekte. Wij informeren de ouders over je uurtarief en zorgen ook voor een duidelijke onderbouwing.

Daarnaast heb je recht op 6 weken doorbetaling (70%) bij ziekte, vakantietoeslag (8%) en 4 weken vakantie worden doorbetaald.

Lees meer over nanny-opvang op de informatiepagina van VieViela >>

2 REACTIES

 1. Beste Frida,

  Ik denk (weet zeker) dat er nog veel meer GOB’s zijn welke deze vorm van opvang aanbieden.
  Het lijkt mij daarom ook geen “nieuws”.
  Waarin gaat deze GOB zich onderscheiden waardoor dit een item is geworden voor jullie?

  • Beste Gastouderbureau Boelie,

   Zelf werkte ik 10 jaar lang als gastouder aan huis, en ik merkte dat veel ouders niet wisten dat deze vorm van gastouderopvang ook mogelijk is. Terwijl de nanny en/of au-pair wel veel meer bekend zijn in die regio. Dat ViaViela deze vorm van gastouderopvang (landelijk) positioneert en daar heldere uitleg over biedt, vinden wij als redactie van KinderopvangTotaal nieuwswaardig. Mocht u nog eens vragen hebben over waarom wij een artikel wel of niet publiceren, mail dan naar de hoofdredactie: kinderopvang@bsl.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Frida Noordzij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.