Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veroordeling Robert M. in stand houden’

De veroordeling van de 30-jarige veroordeelde kindermisbruiker Robert M. moet in stand blijven. Dat vindt de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Alex Harteveld. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde M. als hoofddader in de Amsterdamse zedenzaak tot 19 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. M. ging daarop in beroep bij de Hoge Raad.
'Veroordeling Robert M. in stand houden'
Foto: ANP Xtra

M. kreeg zijn straf voor ernstig misbruik van tientallen zeer jonge kinderen (in totaal 80 zedendelicten). Hij was jarenlang medewerker op Amsterdamse kinderdagverblijven en ook actief als oppas. In die hoedanigheden kon hij ongestoord zijn gang gaan. Veel van het misbruik legde M. vast op beeld, dat hij via internet met andere pedofielen deelde.

Zo af en toe komt de zedenzaak en de zaak van Robert M. weer in het nieuws. Al het nieuws over de zaak stroomt binnen in het online Dossier Zedenzaak. Lees meer

Onvoldoende motivatie

In hoger beroep pakte de straf voor M. een jaar hoger uit dan bij de rechtbank. De veroordeelde misbruiker vecht die veroordeling nu bij de Hoge Raad aan. De verdediging heeft hiervoor onder meer bij de hoogste strafrechter aangedragen dat het hof in Amsterdam bij een aantal delicten de bewezenverklaring onvoldoende heeft gemotiveerd. Ook heeft de advocaat van M. geklaagd over de ingangsdatum voor de tbs-verpleging. Het hof vond dat deze niet zoals de verdediging had verzocht, eerder zou moeten ingaan.

Verwerpen

Harteveld vindt dat de Hoge Raad alle klachten van M., ook die over het begin van zijn tbs, met een korte motivering kan verwerpen. De Hoge Raad neemt meestal het advies van de advocaat-generaal over. Wanneer de Hoge Raad het definitieve oordeel velt, is nog niet duidelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.