Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vereenvoudig het huidige financieringsstelsel’

Het globale voorstel van het ministerie van Sociale Zaken maakt de financiering van kinderopvang niet simpeler, eerder ingewikkelder en risicovoller. Dit vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Vereenvoudig liever het huidige stelsel, stelt de Brancheorganisatie voor.
'Vereenvoudig het huidige financieringsstelsel'
Foto: ANP

‘De afgelopen jaren zijn al veel stappen gezet. Denk aan intensieve informatie-uitwisseling tussen de kinderopvang en de Belastingdienst, het systematisch werken met BSN-nummers en de maatregel dat ouders nu slechts tot drie maanden kinderopvangtoeslag kunnen terugvorderen.’ Dit meldt de Brancheorganisatie in een Position Paper. De belangenorganisatie vindt dat het ministerie beter op deze voet door kan gaan in plaats van het stelsel volledig om te gooien.

Minder inkomensklassen

Volgens de Brancheorganisatie voldoet het huidige stelsel goed, maar is het wel slim om te evalueren of de eerdergenoemde wijzigingen goed hebben uitgepakt. De verwachting is dat de omvang van fraude en fouten nu al drastisch is afgenomen. Als blijkt dat de huidige veranderingen dat al hebben bereikt, is een nieuw financieringsstelsel misschien niet eens nodig. Als er dan tóch veranderd moet worden, pleit de Brancheorganisatie voor kleinere veranderingen binnen het huidige stelsel. Bijvoorbeeld door de kinderopvangtoeslag te baseren op een vastgesteld inkomen van twee jaar terug. Een tweede alternatief is om minder inkomensklassen in de toeslagregeling te hanteren.

Zes stappen

Het kabinet wil de directe financiering van kinderopvangtoeslag op rekening van kinderopvangorganisaties over zes schijven laten gaan:

  1. De kinderopvangorganisatie meldt het contract bij de uitvoerder (dit zou de Belastingdienst kunnen zijn).
  2. De uitvoerder bepaalt of er recht is op kinderopvangtoeslag.
  3. De uitvoerder stuurt een beschikking naar de ouder met inkomensafhankelijke eigen bijdrage.
  4. De ouder geeft de uitvoerder akkoord op de beschikking.
  5. De ouder betaalt de eigen bijdrage aan de uitvoerder.
  6. De uitvoerder start de financiering van de kinderopvangorganisatie.

Nieuw systeem vanaf 2018

Brancheorganisatie Kinderopvang uit al langer kritiek op deze opzet. Minister Asscher zegde tijdens het Algemeen Overleg Kinderopvang toe dat hij de plannen in nauw overleg met de sector en met hulp van experts uit gaat werken. De verwachting is dat het kabinet de Tweede Kamer nog voor het zomerreces een voorstel stuurt voor het nieuwe systeem van directe financiering. Het nieuwe systeem zou vervolgens in 2018 in werking moeten treden.

Welke risico’s lopen ouders, ondernemers en de maatschappij als de globale plannen voor de nieuwe financiering realiteit worden? Brancheorganisatie Kinderopvang zette alle risico’s op een rij. Bekijk ze hier >>

Bekijk hier het Position Paper van de Brancheorganisatie >>

1 REACTIE

  1. Dit idee van de minister gaat voor veel problemen zorgen. Ik heb verschillende ouders uit de zorg die elke maand een ander rooster en dus een ander aantal dagdelen afnemen. Dan gaat het dus mis met hun eigen bijdrage die is ook elke maand anders En wat als en ouder 2 jaar gelden in een hoge salaris klasse viel maar nu gescheiden is en op bijstand niveau leeft dan krijgt zo iemand veel te weinig terug .En moeten wij als kinderdagverblijf die problemen dan gaan oplossen? Of de ouder of de belastingdienst? Ik voorzie dat we bij elke verandering die we doorgeven weer lang op ons geld kunnen wachten. of het zelf bij de ouders moeten gaan halen terwijl het probleem door de overheid veroorzaakt gaat worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.