Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verdubbeling vacatures kinderopvang: naar 400 per maand

Het was al bekend dat er een groot personeelstekort dreigt in de kinderopvangbranche. Er waren in 2017 dubbel zoveel vacatures als in 2016, maar werkgevers hebben moeite deze te vervullen. Kijk mee naar de factsheet van het UWV.
Foto: ANP

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een factsheet gepubliceerd, met cijfers over de arbeidsmarkt binnen de sector Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang (SJK).

Vacatures

Door de stijgende vraag naar personeel, neemt de kans op een baan in de kinderopvang sterk toe. In vergelijking met 2016 verdubbelde het aantal vacatures in 2017 zelfs naar meer dan 400 per maand. Vacatures die vaak moeilijk te vervullen zijn.
Waar er een paar jaar geleden nog overschotten waren aan kinderopvangmedewerkers, wordt het nu steeds lastiger om in de groeiende vraag te voorzien. In 2017 zat een kwart van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures. Dat was in 2016 nog 15 procent.

Grootste branche

De kinderopvang is que werkgelegenheid met 83.500 werknemers de grootste branche in de sector SJK. In twee jaar tijd groeide de branche met 10.000 werknemers (73.500 tot 2015) en die groei zet door. Als er tenminste genoeg geschoolde pedagogisch medewerkers te vinden zijn voor werkgevers.

Hogere eisen

Naast de groeiende vraag kunnen ook hogere eisen op het gebied van ervaring, diploma’s en taalniveau een oorzaak zijn van wervingsproblemen (ingegeven door aangescherpte kwaliteitscriteria aan kinderopvangorganisaties, waaronder de Wet IKK). Door de kwaliteitseisen lijkt de vraag naar personeel in de kinderopvang steeds meer te verschuiven van mbo-niveau 3 naar mbo-niveau 4 en hbo-niveau.

Stijgende vraag

Sinds 2016 stijgt de vraag naar kinderopvang weer door een toename van het aantal werkenden en het verruimen van de kinderopvangtoeslag. Door nieuwe kwaliteitscriteria zijn er bovendien meer medewerkers nodig op de babygroepen. In 2018 groeit de branche naar verwachting tot 85.000 werknemers. Ook daarna wordt uitgegaan van groei.

Bekijk de factsheet hier >>


Terwijl de kinderopvang professionaliseert en investeert in kwaliteit, gebeurt het werven nog steeds op dezelfde manier als tien, vijftien jaar geleden. Daisy Kuipers van Het Aktie Atelier vindt dat het werven in de kinderopvang beter aan kan sluiten op de behoeften en belevingswereld van een pm’er. Dat vraagt een andere manier van werven. Lees meer


 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.