Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterpunten Meldcode kindermishandeling voor gastouderopvang

Gastouders hebben een belangrijke rol op het gebied van signaleren en melden van (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar is daar genoeg aandacht voor? Stichting Nysa komt met verbeterpunten voor de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, specifiek gericht op de gastouderopvang en gastouderbureaus.
kind beer
DmitriMaruta / Getty Images / iStock

Branchepartijen in de kinderopvang, waaronder de brancheorganisatie voor gastouders Stichting Nysa, zijn in gesprek met het ministerie van VWS over het verloop van de implementatie van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in de Kinderopvang.

De branchepartijen, waaronder ook BMK, BK en BOinK, geven aan hierbij de lat hoog te willen leggen, omdat elk kind dat wordt mishandeld er een te veel is. Om dit te realiseren, wordt er gewerkt aan een verbeterplan. Elke branchepartij mag tien verbeterpunten aandragen.

Verbeterpunten gastouderopvang

Ook Nysa heeft tien verbeterpunten aangedragen, specifiek voor de gastouderopvang:

  1. Een eigen aangepaste versie van de meldcode voor de gastouderopvang.
  2. Verschuiving verantwoordelijkheid bij niet-acute melding conform de meldcode van gastouderbureau naar gastouder. Wel ondersteuning vanuit gastouderbureau.
  3. Jaarlijks verplichte training voor gastouders inzake de meldcode, waarbij specifiek aandacht gegeven wordt aan gespreks-(communicatie)technieken.
  4. Nagaan of het mogelijk is om bij de opleiding tot gastouder een verplicht aantal uren op te nemen welke aan de meldcode dient te worden besteed.
  5. Een apart stappenplan maken als het gaat om een vermoeden van mishandeling vanuit een gastouder richting een kind (hoe gaat het gastouderbureau hiermee om?).
  6. Zorgen voor adequate terugkoppeling richting de gastouders na melding (inzage in het vervolgtraject duidelijk maken, waardoor wellicht de drempel om te melden omlaag gaat).
  7. Samenwerking met het PO/BSO door ook de gastouderopvang.
  8. Samenwerking met Jeugd & gezin, Jeugdwerk, gemeente ook vanuit de gastouderopvang.
  9. Landelijk netwerk van onafhankelijke aandachtsfunctionarissen.
  10. Diverse maatregelen om Stap 0 routine te laten worden.

Aandacht voor positie gastouder

‘Wij hopen dat er voor de gastouderopvang een separate meldcode komt waar aandacht wordt geschonken aan de aparte positie van gastouder en gastouderbureau’, licht Gabriëlla Wijnberg van Stichting Nysa toe. ‘Op deze wijze hopen wij te bewerkstelligen dat de drempel om advies te vragen en/of melding te doen omlaag gaat binnen de gastouderbranche.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.