Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel inactieve gastouders in LRK

Gastouders

Het ministerie van Sociale Zaken heeft gastouderbureaus een brief gestuurd om hen op te roepen niet actieve gastouders uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) te verwijderen. Uit een vergelijking van de Belastingdienst blijkt namelijk dat er 12.500 gastouders in het register staan die geen actieve koppeling met een vraagouder kennen.

Gemeenschapsgeld
Het ministerie hamert op het belang van het verwijderen van de inactieve gastouders. Anders blijven gemeenten en de GGD handhavings- en toezichtsactiviteiten inzetten. Dit betekent een verspilling van inspanningen en gemeenschapsgeld. Het afmelden van de gastouder kan uitgevoerd worden met het wijzigingsformulier gastouderopvang op rijksoverheid.nl.

Tijdelijke pauze
Gastouders zijn verplicht zich te registreren in het Landelijk Register Kinderopvang. Bij een tijdelijke pauze, bijvoorbeeld door een zwangerschap of ziekte, mag de gastouder geregistreerd blijven staan en vervolgens onder dezelfde inschrijving verder met opvangactiviteiten. Stopt een gastouder definitief, dan zijn gastouderbureaus wettelijk verplicht dit aan de gemeenten te melden die de gastouder vervolgens uit het LRK kan schrappen.

Bron: KINGgemeenten
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. allemaal mooi en aardig om weer een verplichting aan het gastouderbureau op te leggen, maar echter is medewerking van gastouders hierbij ook verplicht: zij moeten het wijzigingsformulier mede-ondertekenen. Natuurlijk staan gastouders hier niet om te springen, aan opnieuw melden in LRK zijn immers kosten verbonden ? (leges en opnieuw aanvragen VOG’s). Werkt een gastouder niet mee, blijft het bureau verantwoordelijk voor de uitschrijving!
    Wordt het niet eens tijd dat de betutteling van gastouders stopt en dat zij zelf als elke ZZP’er verantwoordelijk worden gehouden voor dit soort zaken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.