Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vechtscheiding kan leiden tot posttraumatische stressstoornis

Bijna de helft van de kinderen wiens ouders in een vechtscheiding liggen, heeft een verhoogd risico op een posttraumatische stressstoornis. Voor hulp kloppen kinderen meestal bij hun moeder aan, maar kinderen stappen hiervoor ook opvallend vaak naar een leerkracht.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK). In het onderzoek werd de zes jaar geleden ontwikkelde interventie ‘Kinderen uit de Knel’ onderzocht. Deze is ontwikkeld door klinisch psychologen Margreet Visser en Justine van Lawick om het welzijn van kinderen die te maken hebben met een vechtscheiding te verbeteren.

PTSS

De vijf onderzoekers (Kim Schoemaker, Annelies de Kruiff, Margreet Visser, Justine van Lawick en Catrin Finkenauer) gingen er bij het opstellen van de vragenlijst vanuit dat een vechtscheiding voor kinderen gevolgen kan hebben voor hun welzijnsniveau, hun relatie met hun ouders en een verhoogde kans zou kunnen geven op een posttraumatische stressstoornis. Dat laatste bleek duidelijk het geval. ‘De helft van de kinderen scoort een verhoogd risico op posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is vergelijkbaar met een steekproef die is gedaan onder mishandelde kinderen’, aldus Visser op Zorgwelzijn.nl.

Welzijn

Wel bleken de kinderen een hoger algemeen welzijn te ervaren dan de onderzoekers verwacht hadden. Visser: ‘Uit de ingevulde vragenlijsten kwam naar voren dat de kinderen best hoog scoorde op hun algemene welzijn. Waar ze wel heel veel last van hadden, was de overgang van het ene huis naar het ander huis nu ouders niet meer bij elkaar wonen. Dat komt onder meer door verschillende regels, ouders die negatief over elkaar praten en spullen die steeds ergens anders liggen.’

Talent ontwikkelen

Catrin Finkeauer, hoogleraarJeugdstudies aan de Universiteit Utrecht als VU-hoogleraar projectleider van het onderzoek zie ook positieve aanknopingspunten in het onderzoek.  Namelijk dat kinderen ondanks een scheiding controle hebben over wat er met hen gebeurt. Dat komt volgens Finkeauer ook omdat volwassenen; ouders, leerkrachten en andere professionals, kinderen stimuleren zich te ontwikkelen in waar zij goed in zijn. ‘Tegelijk is het belangrijk dat ouders en leerkrachten aandacht hebben voor de zorgen van kinderen rondom de destructieve communicatie tussen hun ouders. Deze communicatie kan voor kinderen stress veroorzaken’, aldus Finkenauer.

Als ouders scheiden kan dit een enorme impact op het kind in je groep hebben. Daarom is het belangrijk om in goed contact met de ouders te blijven. Deze tips uit de richtlijn ‘Scheiding en problemen van jeugdigen’ kunnen hierbij helpen. Lees meer

Leerkracht

Opvallend is op wie kinderen terugvallen als ze hun zorgen over de scheiding willen delen. Dat doen zij vooral met hun moeder (60 procent) en hun beste vriend(in) (61 procent), maar ook de leerkracht wordt vaak geraadpleegd (40 procent). Dat is net zo’n hoog percentage als het aantal keren dat kinderen hiervoor naar hun vader stappen. 

Bouw bruggen

Uit het onderzoek komt ook duidelijk het belang van sociale netwerken naar voren. Als het sociale netwerk van een kind één van beide ouders afkeurt, leidt dat tot meer conflicten. Visser op Zorgwelzijn.nl: ‘Hier ligt een taak voor sociaal werkers en professionals. Praat gericht met kinderen over waar ze last van hebben en bespreek met hun ouders wat zij hierin kunnen betekenen. En bouw bruggen tussen de sociale netwerken. De sociale netwerken van ouders in een vechtscheiding zijn te vergelijken met twee dorpen in oorlog. Iedereen kiest een kant en de kinderen zijn eigenlijk de enigen die niet mogen kiezen. Bouw bruggen tussen die netwerken. Dat maakt de situatie voor de kinderen gemakkelijker.’

De onderzoekers volgden 83 vaders, 82 moeders en 142 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar die deelnamen aan de interventie Kinderen uit de Knel. Meer weten over dit programma? Ga naar www.kinderenuitdeknel.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.