Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vanaf 1 februari 2024 mogelijk om meertalige dagopvang aan te bieden

Kinderdagopvang in Nederland in het Duits, Engels of Frans? Vanaf 1 februari 2024 is dat mogelijk. Kinderopvangcentra mogen vanaf die datum meertalige dagopvang aanbieden. Hierdoor mag kinderopvang voor maximaal 50 procent van de dagelijkse opvangtijd in het Duits, Engels of Frans aangeboden worden.
nellas / stock.adobe.com

De Eerste Kamer heeft donderdag 9 november ingestemd met een wetsvoorstel van minister Van Gennip  van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Gennip: ‘De wereld wordt steeds internationaler. Daardoor krijgen wijzelf, maar ook onze kinderen, steeds vaker te maken met andere talen. Daarbij geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Daarom wil ik kinderen de mogelijkheid bieden om al in de kinderopvang een start te maken met het leren van een tweede taal. Dit helpt bij de ontwikkeling en taalvaardigheid van een kind, én kan een positief effect hebben op de latere arbeidsmarktkansen.’ Buitenschoolse opvang mag al langer meertalig worden aangeboden.

Behoefte naar meertalige opvang

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat er een behoefte bestaat onder ouders naar meertalige kinderopvang. Met name naar kinderopvang in het Engels en in de grensregio’s is er behoefte aan Duits en Frans op de opvang. Door kinderopvang ook in deze talen aan te bieden ontstaat er een ‘doorlopende leerlijn’ met het basisonderwijs.

Positieve effecten taalontwikkeling

De afgelopen jaren is er geëxperimenteerd met meertalige dagopvang. Daaruit blijkt dat meertalige dagopvang voordelen biedt voor zowel kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is, als voor kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is. Een verdeling van tenminste 50 procent Nederlands (of Fries of een streektaal) en maximaal 50 procent Duits, Engels of Frans heeft positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen.

Verdere voorwaarden voor meertalige dagopvang en buitenschoolse opvang worden uitgewerkt en later opgenomen in het ‘Besluit kwaliteit kinderopvang’. Het streven van de overheid is deze in het eerste kwartaal van 2024 te publiceren.

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.