Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Ark hoopt dat overleg met Brancheorganisatie hervat wordt

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) hoopt dat overleg met de Brancheorganisatie snel weer wordt hervat. Maar zij vindt wel dat het veld voldoende betrokken is en wordt bij de IKK-maatregelen. Dit laat ze weten na Kamervragen van GroenLinks.
ANP

Brancheorganisatie Kinderopvang besloot onlangs om het overleg met het ministerie van Sociale Zaken op te schorten uit onvrede over de samenwerking. Het kookpunt werd bereikt nadat Van Ark nogmaals aangaf dat de bkr-maatregel niet wordt uitgesteld om er vervolgens aan toe te voegen dat het personeelstekort waar de kinderopvang mee kampt geen verantwoordelijkheid is van de overheid maar van de (commerciële) sector zelf.

Uitstel bkr

Maar de onwaarheid die de staatssecretaris verkondigde over dat de bkr-maatregelen een jaar zijn uitgesteld om de branche de tijd te geven personeel te werven, wekte de meeste verbazing. Voorzitter van de Brancheorganisatie Felix Rottenberg; ‘Zo is het namelijk niet gegaan. De bkr-maatregelen werden een jaar uitgesteld naar 2019 omdat wij een onderzoek wilden naar de kosteneffecten van de bkr-maatregel.’ Vervolgens maakte de Brancheorganisatie zich druk dat Van Ark amper kennis had genomen van het praktijkonderzoek van Buitenhek.

Veld wel degelijk betrokken

Leden van GroenLinks wilden van de staatssecretaris een reactie op dit besluit en vroegen zich af of een goede implementatie van IKK-maatregelen kan plaatsvinden als er geen draagvlak voor bestaat in het veld. De staatssecretaris antwoordt dat er in het verleden juist veel energie is gestoken in het betrekken van veldpartijen bij de ontwikkelingen. Dat heeft in 2016 geresulteerd in het IKK-akkoord. Vervolgens zijn de partijen, aldus Van Ark, ook nauw betrokken geweest bij de uitwerking van dit akkoord.

Overleg met houders

De staatssecretaris spreekt de hoop uit dat het overleg met de Brancheorganisatie Kinderopvang snel weer hervat wordt. ‘Ook nu de nadere uitwerkingen van de IKK-maatregelen zijn afgerond, vindt er nog zeer regelmatig overleg plaats tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de verschillende vertegenwoordigers uit het veld.’ Tot slot noemt ze de regiobijeenkomsten die er worden georganiseerd voor kinderopvanghouders en de individuele ondernemers die zij regelmatig spreekt.


Een paar van die ondernemers die de staatssecretaris onlangs sprak zijn Erik Vlutters, Inge van Mondfrans en Jelmer Kruyt. Zij boden een petitie aan met bijna tienduizend handtekeningen en gaven in een persoonlijk gesprek met Van Ark aan wat de impact van IKK is voor hun ondernemingen. Lees meer over deze ontmoeting


Lees het volledige antwoord van staatssecretaris Tamara van Ark op deze vraag in een verzamelbrief. Op pagina 9 staat deze vraag uitgelegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.